• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšeni službenici carinskih ispostava

Pripadnici Sipe u akciji "Master" uhapsili su čelne službenike carinskih ispostava u Tuzli i Bijeljini i izvršili pretrese na više lokacija.

 Uhapšeni službenici carinskih ispostava Izvor: MONDO



Federalni mediji prenose da su u okviru akcije "Master", pripadnici Sipe uhapsili Ešrefa Lekića, bivšeg službenika AID-a, koji je zaposlen u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U Tuzli je jutros uhapšen šef carinske ispostave Uprave za indirektno oporezivanje Regionalnog centra u Tuzli Nermin Klopić.

Uhapšeni su osumnjičeni za višemilionske carinske i poreske utaje i pranje novca, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH su, u okviru akcije "Master", izvršili pretrese na više lokacija u Tuzli, Bijeljini, Sarajevu, Brčkom i Zvorniku.

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju na višemilionske zloupotrebe zvaničnika carinskih ispostava pri Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kao i drugih pripadnika organizovane kriminalne grupe.

Uhapšene sumnjiče za organizovani kriminal u vezi sa carinskim i poreskim utajama i pranjem novca. Slobode su, između ostalih, lišeni visoki zvaničnici UIO BiH, odnosno čelnici carinskih ispostava u Bijeljini i Tuzli, kao i carinici zaposleni u UIO BiH.

Prema prikupljenim dokazima, službene osobe koje su zloupotrijebile položaj su za novac ili druge oblike koristi dopuštali prolazak kamiona i šlepera određenih preduzeća bez ikakve carinske kontrole robe, kao i druge zloupotrebe položaja u vezi sa carinskom procedurom.

Na ovaj način su BiH i njenim građanima nanijeli višemilionsku štetu, jer su, prema prikupljenim dokazima, ove protivzakonite aktivnosti uvoza raznih vrsta roba, a najviše tekstila, trajale najmanje dvije godine.

Nanesena je i velika šteta bezbjednosnoj situaciji u BiH, jer je na ovaj način bio omogućen i uvoz i krijumčarenje zakonom zabranjenih supstanci i sredstava.

Uhapšene osobe biće predate postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja odlučiti prema koliko osumnjičenih će, u skladu sa zakonom, uputiti prijedloge za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE