• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čeka BiH ako je izbace iz Savjeta Evrope?

Ako BiH bude izbačena iz SE posljedice bi bile nesagledive, kako na političkom nivou, tako i u oblasti ekononomije i evropske integracije.

 Šta čeka BiH ako je izbace iz Savjeta Evrope? Izvor: MONDO

Zemlja bi bila suočena sa povlačenjem novca iz evropskih fondova čime bi ozbiljno bili ugroženi reformski procesi i ekonomski razvoj, ocjenjuju politički analitičari.

Zbog nesprovođenja odluke u predmetu „Sejdić-Finci", Savjet Evrope pripremio je rezoluciju u kojoj je navedeno da bi BiH mogla biti suspendovana iz ove evropske institucije ako ne bude suštinskog napretka u sprovođenju odluke prije izbora u oktobru 2014. godine, pišu "Večernje novosti".

Rezolucija će se naći na dnevnom redu Savjeta Evrope narednog mjeseca i očekuje se da će je Parlamentarna skupština usvojiti.

"Sprovođenje odluke „Sejdić-Finci" je prvi korak u pravcu sveobuhvatne promjene Ustava. Ona je potrebna da se BiH oslobodi institucionalne košulje nametnute Dejtonskim sporazumom i uputi prema modernoj i funkcionalnoj demokratiji", navodi se u nacrtu rezolucije.

I komitet ministara Saveta Evrope u utorak će razmatrati provođenje presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava, uključujući i odluku u predmetu „Sejdić-Finci".

Politički analitičar Tanja Topić kaže da su domaći političari godinama ignorisali upozorenja evropskih institucijazbog nesprovođenja odluke „Sejdić-Finci", te da bi eventualna suspenzija članstva BiH u Savjetu Evrope bila veoma štetna.

"Nakon brojnih upozorenja o koja su se oglušili političari u BiH, sačinjena je ova rezolucija kao krajnja mjera, što je očekivan potez. Domaći političari su očigledno smatrali da isključenje nije moguće, ali sada vidimo da je to realna opcija", tvrdi Topićeva.

Prema njenim riječima, izbacivanje BiH iz članstva u Savjetu Evrope pratio bi i čitav niz drugih rigoroznih mjera i sankcija.

"Bilo bi zaista tragično da BiH bude jedina zemlja koja je izbačena iz Savjeta Evrope. To bi se posebno negativno odrazilo na proces evropske integracije, ali i na oblasti ekonomije, prava i socijalne politike", zaključila je Topićeva.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kaže da je BiH stupanjem u članstvo Savjeta Evrope prihvatila najviše demokratske i pravne principe koje sada ne poštuje.

"Ako bi BiH bila izbačena iz Savjeta Evrope, došla bi u grupu neuspješnih ili neuspjelih zemalja. Ovo je test za domaće političare da pokažu da je riječ o ozbiljnoj zemlji, spremnoj da poštuje najviše evropske demokratske standarde, jer je očigledno da Evropa gubi strpljenje", smatra Šolaja.

Od 2009. godine kada je Sud u Strazburu donio odluku u predmetu „Sejdić-Finci", kojom je zemlja optužena za diskriminaciju nacionalnih manjina, jer im Ustav ne dozvoljava kandidovanje za članove Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda, političari u BiH ne mogu da postignu dogovor o izmjenama Ustava u skladu sa ovom odlukom.

Dodik: Srpska nije odgovorna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska nije odgovorna za nesprovođenje odluke „Sejdić-Finci".

Dodik je rekao da je očigledno da odnosi u vezi sa EU i evropskim institucijama imaju izvjesna opterećenja.

"Republika Srpska je opredjeljena da reši problem „Sejdić-Finci" i dala je konstruktivan prijedlog. Mi to možemo završiti i mogli smo završiti mnogo prije, ali dogovora nema u FBiH", rekao je Dodik. Odgovarajući na pitanje da li je, zbog ovog problema, došlo u pitanje održavanje izbora 2014. godine, Dodik je rekao da će se o održavanju izbora odlučivati u maju naredne godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE