• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripreme za popis u završnoj fazi

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović rekao je da su pripreme za popis stanovništva u BiH u završnoj fazi.

 Pripreme za popis u završnoj fazi Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, nedostaje dva odsto osoblja za rad na terenu.

Milinović je istakao da je odustalo 18 odsto popisivača, ali da je to bilo i očekivano, tako da je predviđena rezerva od 20 odsto.

"Popisivači će 26. i 27. septembra dobiti popisni materijal, a u utorak, 1. oktobra, u 9.00 časova izlaze na teren i počinju popis“, rekao je Milinović novinarima u Banjaluci.

On je, na okruglom stolu posvećenom popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, naveo da je Agencija uvela centralni informacioni sistem, tako da će informacije o stanju popisa biti dostupne u svakom trenutku.

Prema Milinovićevim riječima, spremno je pet miliona popisnica, odnosno oko 80 tona papira, a svi materijali popisa su na tri jezika i dva pisma.

Popisivači će dolaziti u domaćinstva, ako nikoga ne zateknu ostavljaju obavještenje da će ponovo doći, ako ni poslije tri puta nikog ne nađu ostavljaju obavještenje da se građani jave popisnoj komisiji i dostave podatke.

"Popis se temelji na izjavi, svaki građan ima potpuno slobodu izjašnjavanja i popisivač mora prihvatiti bilo koji odgovor koji mu građanin da, nema ga pravo navoditi na bilo kakav odgovor“, naveo je Milinović.

On je naglasio da će se osobe koje imaju prebivalište u BiH, a nisu u BiH već duže od godinu dana, popisnicu naći na internet stranici, nakon čega treba da je odštampaju, popune i pošalju isključivo poštom Agenciji za statistiku BiH.

Milinović je rekao da će se Romi, koji nemaju stalnu adresu, popisivati tamo gdje ih popisivači zateknu, a da će se na isti način popisivati i beskućnici.

Na okruglom stolu učestvovao je i pomoćnik direktora Državnog zavoda za statistiku Hrvatske Dubravko Škrlec, koji je istakao da je na popisu stanovništva u toj zemlji mnogo građana popisano ispred kuće ili na stubištu.

"Građani popisivače jednostavno nisu puštali u kuće i stanove, a popis su izbjegavali podstanari. Vlasnici stanova im to sugerisali, jer su popis povezivali sa poreskom upravom, popisom birača, policijom...", rekao je Škrlec.

On je dodao da je u Hrvatskoj popisano 4,5 miliona ljudi, a da je nakon popisa građane najviše interesovao podatak koje je najčešće ime i prezime u Hrvatskoj.

Okrugli sto o popisu stanovništva u BiH Agencija za statistiku organizovala je za novinare i urednike svih medijskih kuća, s ciljem istinitog i objektivnog informisanja građana o svim pojedinostima popisa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE