• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovna istraga u slučaju "Trajkovski"

Započela je nova provjera pretpostavki i činjenica iznesenih u izvještaju u vezi smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

 Ponovna istraga u slučaju "Trajkovski" Izvor: MONDO

Dvanaestočlana međunarodna komisija, koja radi na novoj istrazi u vezi sa avionskom nesrećom u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski i njegovi saradnici, započela je novu provjeru pretpostavki i činjenica iznesenih u izvještaju o ovom slučaju.

Tim, koji predvodi glavni istražilac i predsjednik Komisije za vazduhoplovstvo pri Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH Omer Kulić, ponovo je razgledao ostatke aviona "kinger" makedonske vlade, a tokom narednih dana planirani su i susreti sa nadležnim vladinim službama i iz oblasti aviosaobraćaja, piše skopski dnevnik "Utrinski vesnik".

Izvori iz tima potvrdili su da se najveći dio istraživanja provodi u BiH, gdje su 26. februara 2004. godine u blizini mjesta Rotimlje kod Mostara živote izgubili bivši predsjednik Makedonije, njegovi saradnici i članovi avionske posade.

U oktobru je najavljena nova posjeta međunarodnog tima koji istražuje slučaj "Trajkovski" u koji su uključeni eksperti iz Amerika, NJemačke, Hrvatske, BiH, Srbije i Makedonije.

Očekuje se da uskoro šef tima istražilaca Omer Kulić makedonskoj javnosti iznese nova saznanja u vezi sa ovim slučajem.

Tokom njegove posljednje posjete Makedoniji prije dva mjeseca on je najavio da će do kraja ove godine biti završena nova istraga koju vodi međunarodni tim. Makedonsko tužilaštvo u ovoj fazi nije uključeno u novu istragu.

Državni javni tužilac Makedonije Marko Zvrlevski rekao je da njihov predstavnik nije uključen u međunarodni tim i da će sačekati zaključek istrage.

Makedonsko tužilaštvo ostalo je dosljedno u stavu da se radi o nesrećnom slučaju i da je uzrok avinske nesreće "pilotska greška u složenim meteorološkim uslovima".

Makedonski predsednik Trajkovski, šest članova makedonske delegacije koji su trebali da prisustvuju međunarodnoj konferenciji u Mostaru, kao i dva pilota, poginuli su, kako je utvrđeno, tako što je avion zbog pilotske greške udario u brdo.

Makedonski ministar saobraćaja i veza Mile Janakievski u julu prošle godine u Sarajevu je od svog kolege Damira Hadžića preuzeo dokument koji sadrži nove detalje o nesreći.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Advokat porodice nekih poginulih tvrdio je, da je nad Trajkovskim izvršen atentat, a da su ostali članovi dlegacije kolateralna šteta.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH krajem prošle godine pokrenulo je novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE