• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija: BiH protiv seksualnog nasilja

BiH je u Njujorku podržala Deklaraciju o posvećenosti sprečavanju seksualnog nasilja u konfliktu i njene ciljeve

 Lagumdžija: BiH protiv seksualnog nasilja Izvor: MONDO

To je rekao ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i istakao da je BiH spremna da pruži neohodni doprinos rješavanju problema u vezi sa seksualnim nasiljem.

Lagumdžija je tokom sastanka na visokom nivou o sprečavanju seksualnog nasilja u konfliktu istakao da je nasilje nad ženama jedna od najbrutalnijih i da se protiv ove negativne pojave moraju boriti sve zemlje svijeta i međunarodne organizacije.

Prvog dana boravka u Njujorku Lagumdžija je prisustvovao generalnoj debati 68. zasjedanja Generalne skupštine UN.

Na sastanku Kontakt grupe Organizacije islamske saradnje (OIC) za BiH, Lagumdžija je ocijenio je da saradnja BiH i ovih zemalja treba da bude unaprijeđena i modernizovana, naročito u ekonomskom smislu.

Lagumdžija je juče imao odvojene bilateralne sastanke sa ministrima inostranih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem, Azerbejdžana Elmarom Mamadyarovom, Singapura Kasiviđvanatanom Šanmugamom, Libije Mohamedom Abdulazizom i Bahreina šeikom Kalidom bin Ahmedom bin Mohamedom Al Kalifom, sa kojima je razgovarao o ekonomskim pitanjima.

Razgovarano je o mogućnostima za unapređenje bilateralnih odnosa BiH i ovih zemalja pojedinačno, s fokusom na ekonomska pitanja i investicije, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Lagumdžija je izrazio zainteresovanost BiH za konkretniju poslovnu saradnju BiH i Azerbejdžana i investicije iz ove zemlje, posjetu singapurske državne i privredne delegacije BiH, nastavak uspješne saradnje sa Crnom Gorom, te povratak kompanija iz BiH na libijsko tržište.

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN Lagumdžija je imao odvojene susrete sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, ministrom inostranih poslova Velike Britanije Vilijamom Hejgom, ministrima inostranih poslova Italije Emom Bonino, Švedske Karlom Biltom, Finske Erkijem Tuomiojom i generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom.

Lagumdžija ih je informisao o predstojećim aktivnostima u vezi sa odlukom u slučaju "Sejdić i Finci", te načinima aktivnijeg učešća evropskih institucija i zemalja EU u cijelom procesu.

Upriličen je i trilateralni sastanak šefova diplomatija BiH, Srbije i Turske tokom kojeg je Lagumdžija sa ministrima Ivanom Mrkićem i Ahmetom Davutogluom razgovarao o novom trilateralnom sastanku o ekonomskoj saradnji, koji bi trebalo da bude održan u Beogradu krajem godine.

Lagumdžija je izrazio punu podršku trilateralnom sastanku ministara zaduženih za ekonomska pitanja i saradnju koji bi, u organizaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, trebao biti održan narednog mjeseca u Sarajevu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE