• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako će lideri BiH nastupiti u Briselu?

Uprkos povećanoj aktivnosti političara BiH uoči susreta sa komesarom za prosirenje Štefanom Fileom, u Briselu, rezulati su prilično konfuzni.

 Kako će lideri BiH nastupiti u Briselu? Izvor: MONDO

Uprkos povećanoj aktivnosti političara BiH uoči susreta sa komesarom za prosirenje Štefanom Fileom, 1. oktobra u Briselu, na kome bi trebalo da se demonstrira jedinstvo stavova po pitanjima veoma važnim za budućnost BiH, rezulati su prilično konfuzni

Republika Srpska je spremna, dok su u Federaciji BiH jedni optimisti, a drugi sumnjičavi.

U Briselu, međuitm, očekuju jasne pozicije i opravdanje za sve što su političari uradili na ispunjavanju obaveza potrebnih za evropske integracije, na prvom mjestu iznalaženje rješenja za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci" i na uspostavljanu jedinstvenog mehanizma koordinacije.

EU smatra da je u proteklom periodu BiH političarima ponudila mnogo, da im se u niz navrata izlazilo u susret, dok je File u cijelom tom procesu bio više od medijatora. Ukoliko dogovora, ipak, ne bude u javnosti se spominje mogućnost suspenzije BiH iz Savjeta Evrope, a i uvođenje sankcija poput ukidanja viza za BiH političare za države članice EU.

Republika Srpska je spremna za promjene Ustava BiH kako bi se primjenila odluka Evropskog suda za ljudska prava, ukoliko politički bilo kakav dogovor o tome bude postignut i u Federaciji BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je novinarima u Banjaluci prošle sednice kazao da će politički predstavnici Srpske privatiti bilo kakav dogovor bošnjačke i hrvatske strane u Federaciji BiH.

"Spremni smo da podržimo model za Federaciju BiH koji oni dogovore i da o njemu ne diskutujemo", naveo je Dodik.

Riječ je o sprovođenju odluke Evropskog suda po tužbi Roma Derve Sejdića i Jevrejina Jakoba Fincija kojom je BiH još 2009. Godine naloženo da iz Ustava i Izbornog zakona BiH budu eliminisane odredbe kojima je predstavnicima manjinskih naroda onemogućeno kandidovanje na izborima za tročlano Predsjedništvo i Dom naroda BiH.

U Federaciji BiH, dogovora oko presude Evropskog suda čini se nema ni na vidiku. Dok jedni smatraju da je dogovor moguć, drugi strahuju da bi on mogao mogao podrozumjevati i podjelu tog entiteta na dva dijela.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je šefu Delegacije EU u Sarajevu Peteru Sorensenu dostavio mišljenje kako velika većina u BiH može da prihvati ideje SDA i HDZ o sprovođenju odluke "Sejdić-Finci" i da se nada da će do utorka biti dogovorene i sve njegove finese.

"Nije dovoljno reći da smo se o nečemu saglasili. Na tome treba da rade sve paralamentarne stranke u Federaciji BiH, jer iz Republike Srpske 'imamo blanko podršku', ako se u Federaciji dogovorimo o direktnom izboru, naveo je Čović, prenijeli su mediji.

Lagumdžija je, nakon Glavnog odbora SDP-a juče u Mostaru, rekao da ta stranka nije ni namjeravala da radi na dogovoru o primjeni odluke u predmetu "Sejdić-Finci" jer je, kako je prvo rekao, očekivao dogovor SDA i HDZ o tom pitanju, a potom i da očekuje da se time pozabavi Brisel.

Lagumdžija je dodao da SDA i HDZ nisu ponudile dogovor na papiru i dodao da sve ono što bude ličilo na dalju podelu BiH, odnosno uvođenje još jednog entiteta za SDP i Lagumdžiju je neprihvatljjivo.

On je podsjetio i da su Tihić i Čović ranije obećalli da će sve biti dogovoreno do jula, a da je krajem avgusta "jedan rekao da su se dogovorili, a drugi da se još dogovaraju".

Potom su se, dodao je, dogovorili da se ponovo sastanku u septembru i da će se tada konačno dogovoriti, ali opet ništa, rekao je Lagumdžija. Zato Lagumdžija od Brisela očekuje više posvećenosti u procesu sprovođenja odluke Evropskog suda.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 je konstatovalo da neposredno uoči briselskog sastanka dogovora oko sprovođenja odluke Evropskog suda nema. Za njih je, kako su saopštili, sve još uvijek na "načelnom nivou".

Lider SBB i ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić takođe ne vidi da su Tihić i Čović postigli bilo kakav dogovor, poručivšsi da on i njegova stranka ne vjeruju ni u šta dok ne vidi dogovor na papiru.

A kada je o dogovoru o mehanizmu koordinacije riječ, do prije par dana, nakon susret entitetskih premijera, činilo se da je sve u redu. Dogovor se, međutim, kako su prenijeli federalni mediji nije svidio SDP-u, odnosno Lagumdžiji.

To je, naime, juče u Mostaru potvrdio potpredsjednik SNSD-a Igor Radojčić rekavši da se SDP neposredno uoči sastanka u Briselu povukao iz dogovora o mehanizmu koordinacije.

Lagumdžija s druge strane kaže da je sporazum o mehanizmu koordinacije bio postignut na sastanku entitetskih premijera, ali da je SNSD u saradnji sa HDZ-om, donio novi komplikovaniji model i da je stoga bolje da ga nema.

(MONDO/agencije, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE