• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIA: Karadžić predlagao izgradnju novog grada

Karadžić predlagao period od pet godina da se sarajevski Srbi snađu ili da se za tri godine podigne novi grad, navodi CIA u izvještaju iz 1995.

 CIA: Karadžić predlagao izgradnju novog grada Izvor: MONDO

CIA je u svom izvještaju iz decembra 1995. godine procijenila da će sarajevski Srbi, vjerovatno, napustiti svoje dijelove Sarajeva i navela da srpska strana predlaže da se Srbima da duži vremenski period da isele ili da im se prethodno pomogne i izgrade nova naselja na teritoriji Republike Srpske.

CIA navodi da rukovodstvo Republike Srpske nakon potpisivanja Dejtona traži da se sarajevskim Srbima da više vremena da se snađu nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je bio nepovoljan za njih u sarajevskoj oblasti, i da traže da međunarodnui faktori pomognu tome.

Ministar inostranih oposlova Srpske Aleksa Buha, kako se navodi u izvještaju, tvrdio je da su tokom decembarskog samita u Parizu počeli razgovori o položaju sarajevskih Srba.

CIA je na svom sajtu objavila i pismo tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, upućeno američkom predsjedniku Bilu Klintonu. U pismu Karadžić predlaže da bude usvojen poseban dokument za Sarajevo koji bi omogućio prelazni period od pet godina tokom kojeg bi sarajevski Srbi imali svoje policijske snage, lokalnu vlast i zakone – sve to, naravno, u kontekstu prisustva IFOR-a.

Drugo rješenje bi bilo da se taj period smanji na tri godine, ali sa momentalnim opredjeljenjem međunarodne zajednice da započne izgradnju novog grada za 150.000 sarajevskih Srba, tj. nekih 45.000 - 50.000 stanova.

Nakon tri godine sarajevski Srbi bi iselili na uredan i human način, ostavljajući Federaciji svoja pozamašna imanja.

"Ja vas uvjeravam da mi želimo da sarajevski Srbi ostanu tamo gdje su. Ali, realnost je takva da će oni ili otići, a čineći tako proizvešće veliki haos, ili će ostati i stvoriti Bejrut od Sarajeva – sa neizbježnim posljedicama po dugoročnu stabilnost.

Pozivam vas da razmotrite ovo pitanje i predložena rješenja, imajući u vidu da se rješenje mora naći prije konferencije u Parizu" - napisao je Karadžić Klintonu.

Karadžić je u pismu naveo da su Srbi "odbili 34 muslimanske ofanzive u Sarajevu", te da će, "ako budu morali da odu, ostaviti za sobom grobove onih koji su poginuli za Srpsko Sarajevo, a ne samo svoja imanja i zemlju".

CIA navodi da bi Srbi tokom povlačenja mogli da primijene taktiku "spržene zemlje" i da unište infrastrukturu, te da to neće učiniti samo ako budu vjerovali da će se opet vratiti - političkim dogovorom ili vojnom silom.

U tadašnjem izvještaju CIA navodi da je Momčilo Krajišnik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, najglasniji u otporu Dejtonskom sporazumu, prema kome najveći dio oblasti koje drže Srbi treba da budu predate Federaciji BiH.

Krajišnik je najbolji "barometar" onoga što misle Srbi u Sarajevu - piše u izvještaju, ocjenjujući da Krajišnik ne vjeruje da je srpska vojska sposobna da odbrani Srbe u Sarajevu i da gleda na IFOR kao garanciju njihove bezbjednosti.

CIA je na kraju procijenila da je najmanje vjerovatan scenario prema kome bi Srbi ostali u Sarajevu i prihvatili ili tolerisali integraciju u Federaciju BiH.

Sarajevski Srbi, kojih je prije rata u BiH bilo oko 150.000 u tadašnjoj sarajevskoj opštini, masovno su napustili svoje dijelove grada, ne želeći da prihvate vlast Federacije BiH.

Odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i pristanka tadašnjeg prvog čovjeka srpske delegacije U Dejtonu Slobodana Miloševića da prepusti dijelove grada u kojima su živjeli Srbi - desetine hiljada ljudi napustilo je svoje kuće i stanove i krenulo u izbjeglištvo.

Mnogi su prenosili i posmrtne ostatke svojih najmilijih, svjesni da se više neće vratiti. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE