• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo popis u BiH

U BiH je danas počeo popis stanovništva - najveće statističko istraživanje koje se čeka već 22 godine, a koje će trajati do 15. oktobra.

 Počeo popis u BiH Izvor: MONDO

U svim jedinicima lokalne samouprave u Republici Srpskoj u 9 časova počeo je popis stanovništva, potvrdila je Srni vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Srpske Radmila Čičković.

Čičkovićeva je navela da je u Srpskoj na terenu gotovo 9.000 popisivača koji obavljaju popis po popisnim krugovima.

Oko 19.000 popisivača širom BiH započelo je danas popisivanje, a prvi rezultati biće poznati 90 dana od završetka izjašnjavanja stanovništva.

Teritorija BiH podijeljena je u 24.321 popisni krug, od čega se u FBiH nalaze 15.782, u RS 8.087 i u Brčko distriktu 452. Većina popisnih krugova sastoji se od 70 do 100 domaćinstava.

Konačan posao u vezi sa popisom mora biti završen do polovine 2016. godine, a ukupan posao oko popisa koštaće oko 46 miliona KM.

Agencija za statistiku objavljivaće rezultate sukcesivno, kako se koja knjiga bude završavala - nacionalna i vjerska pripadnost, obrazovna struktura stanovništva, ekonomske karakteristike, starosne karakteristike i slično...

"Popis će trajati svaki dan od devet do 21 sat, a popisivači će voditi računa da u domaćinstva sa zaposlenim osobama dođu u popodnevnim satima", rekao je jučerašnjoj pres-konferenciji Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović, direktora ove agencije.

On je dodao da će odmah nakon popisa biti urađen obračun i realizacija plaćanja prema popisivačima koji će po popisnici iz gradskog područja dobijati 2,2 KM, a iz seoskog 2,5 KM.

Iz nekoliko opštinskih popisnih komisija juče su istakli da im najveći problem predstavlja to što niko nije potpisao ugovor sa popisivačima, koji se plaše da neće biti plaćeni i koje ugovor ne obavezuje da obave posao.

Evropska komisija će pratiti provođenje popisa u BiH, nadgledati da li se primjenjuju međunarodni standardi, te da li su rezultati vjerodostojni.

Evropska komisija će popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH pratiti od 1. do 15 oktobra putem Agencije za statistiku EU (Evrostat), Generalne direkcije za proširenje, Savjeta Evrope, Ekonomske komisije UN za Evropu i Statističkog odjeljenja Populacionog fonda UN (UNFPA).

"Posmatračka operacija nadgleda različite faze prikupljanja i obrade podataka sa ciljem sprečavanja mogućih zloupotreba. Prisustvo međunarodnih organizacija promovisaće korektan popis u pogledu svih nacionalnih grupa na tom području, dati legitimitet podacima i doprinijeti njihovom priznavanju od međunarodne zajednice", navedeno je u saopštenju.

Biće kontrolisani privatnost i zaštita povjerljivosti prikupljeih podataka.

Popis stanovništva ima izuzetnu važnost i za Republiku Srpsku i Federaciju BiH i lokalne zajednice. Na primjer, da bi neka lokalna zajednica uopšte aplicirala za razvojne projekte kod EU mora imati precizne podatke o broju stanovnika i druge podatke.

Iz Posmatračke operacije podsjećaju da popis stanovništva i stanova daje zvaničan broj stanovnika na teritoriji jedne zemlje, uz sveobuhvatan opis stanovništva i životih uslova, kao i detaljne podatke o demografskim, socijalnim i ekonomskim uslovima.

(MONDO/agencije, foto arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE