• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za drva nude i automobile

Brojna bosansko-hercegovačka domaćinstva još se nisu snabdjela drvima za ogrev, za kojim vlada prava pomama.

 Za drva nude i automobile Izvor: MONDO

U nedostatku novca pri kupovini ogreva nude se čak i porodični automobili, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Kako su temperature sve niže, a dubioza u novčanicima sve veća, oni koji nemaju novca, osim automobila, nude i skutere, kosilice, računare, televizore...

S obzirom na to da je, prema tvrdnji statističara, prosječna plata u BiH "teška" 830 maraka (oko 415 evra), ne čudi što je kupovina ogreva spala na novu razmjenu dobara, jer veća domaćinstva, za čije je zagrijevanje potrebno 15 kubnih metara iscijepanog drveta i koje košta oko 1.050 maraka.

"Prije nešto više od dvije sedmice postavio sam oglas za prodaju bukovog drveta. Javilo mi se tek nekoliko mušterija. Bolje reći, ispostavilo se da i nisu mušterije, već zovu, a nemaju para.

Pitaju da mi daju neku stvar, recimo televizor za nekoliko metara drva. Jedan me zamolio da mu prodam drva, a da mi plati kad bude imao", svjedoči dnevniku trgovac drvima iz Banjaluke.

To što građani za drva nude automobile i kućne aparate, izvršni direktor uruženja građana "DON Prijedor" Murisa Marić tumači kao "posljednji momenat priče o krizi", dok u Savezu sindikata Republike Srpske kažu da je drastično opala kupovna moć građana i plaše se da će biti onih koji će se zbog nemogućnosti kupovine ogreva zimus "smrzavati".

"Ostalo je da se ono što imaju u kući založi i proda u bescijenje, kako bi se prehranili, platili struju ili obezbjedili grejanje. Stanje je alarmantno...", upozoravaju sindikalci.

Ako je za utjehu, stručnjaci uvjeravaju da će naredno godišnje doba na prostoru BiH biti umjereno, u višegodišnjim granicama što je, pišu "Nezavisne", dobra vijest budući da strani eksperti prognoziraju da će Evropa biti suočena s jednom od ekstremno hladnih zima.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE