• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na pomolu rješenje u slučaju "Sejdić-Finci"

Predstavnici EU i politički lideri iz BiH potpisali su danas u Briselu principe provođenja odluke "Sejdić-Finci".

 Na pomolu rješenje u slučaju "Sejdić-Finci" Izvor: MONDO

Lideri vodećih političkih stranaka u BiH, tokom sastanka u Briselu, saglasili su se da odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" bude provedena tako da Predsjedništvo BiH čine tri direktno izabrana člana.

Prema dogovorenim principima, dva člana Predsjedništva BiH direktno će biti izabrana sa teritorije Federacije BiH /FBiH/ u skladu sa modelom koji treba biti dogovoren, a jedan član će direktno biti izabran sa teritorije Republike Srpske.

Dogovoreno je da su i FBiH i Republika Srpska po jedna izborna jedinica, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Lideri političkih partija saglasni su da krenu naprijed sa provođenjem odluke "Sejdić i Finci", potpuno poštujući principe kao što su puno prihvatanje neophodnosti hitnog provođenja odluke, tako što će se svakom građaninu BiH omogućiti pravo da bude biran u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe, građanin BiH registrovan za glasanje u Brčko distriktu će imati pravo da glasa za člana Predsjedništva BiH ili u Republici Srpskoj ili u Federaciji BiH, u skladu sa važećim zakonodavstvom.

Politički lideri saglasni su i da do 10. oktobra dogovore izborne modele koji će odgovoriti na legitimne zahtjeve konstitutivnih naroda i "Ostalih", a u skladu sa međunarodnim standardima.

Način izbora dva člana Predsjedništva iz FBiH posredstvom amandmana na Ustav i Izbornog zakona, trebalo bi, pored odluke u Strazburu, da spriječi nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem konstitutivnom narodu ili "Ostalim".

Strane su saglasne da finalizuju modele za uspostavljanje efektivnog i efikasnog mehanizma koordinacije za pitanja EU poštujući principe uključivosti, bazirane na nadležnostima navedenim u ustavima u BiH, što će biti predstavljeno 10. oktobra.

Treći sastanak dijaloga na visokom nivou će biti nastavljen 10. oktobra u Briselu, pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Tokom sastanka učesnici su se u nekolioko navrata razilazili o tome kako provesti presudu Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci". Međutim, na kraju je došlo do dogovora oko pet principa plus još jedan.

Na sastanku se razgovaralo i o mehanizmu koordinacije u procesu evropskih integracija, koji je predložila Evropska komisija. Da li je u ovom pogledu došlo do napretka još uvijek se ne zna.

Delegacija u BiH u Briselu je podijeljena je na dva dijela. Premijer Bevanda i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić dogovaraju mehanizme koordinacije, dok su predstavnici sedam stranaka bili fokusirani na dogovor o provođenju presude "Sejdić-Finci", prenosi sarajevski Klix.

Zaključke današnjeg sastanka javnosti će predočiti komesar za proširenje i evropsku politiku ŠteFan File.

Podsjetimo, na današnjem sastanku evropski komesar za proširenje Štefan File zaprijetio je političkim liderima BiH da će Savjet Evrope donijeti oštru deklaraciju ukoliko oni ne postignu dogovor o najvažnijim pitanjima u državi.

Prema pisanju "Dnevnog avaza", File je najavio ukidanje IPA fondova, čak i onih odobrenih za ovu godinu u visini od 17 miliona evra, kao i niz drugih sankcija ukoliko lideri političkih stranaka u BiH ne ponude rješenje za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", mehanizma za koordinaciju sa EU i protokol za IPA fondove za period od 2014. do 2020. godine.

Sastanku u Briselu prisustovali su predstavnici SDA, SDP-a, SBB-a, SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 te SDS-a Bakir Izetbegović, Zlatko Lagumdžija, Mirsad Đonlagić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Martin Raguž, Mladen Bosić, predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i entitetski premijeri Nermin Nikšić i Željka Cvijanović, kao i predstavnici Savjeta Evrope i Venecijanske komisije.

Poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak izjavila je prije nekoliko dana da bi političare BiH trebalo kazniti zbog stanja u toj državi, a jedna od mjera EU mogla bi da bude da im se uvedu vize za putovanja u EU.

Zaključke današnjeg sastanka javnosti će predočiti komesar za proširenje i evropsku politiku ŠteFan File.

(MONDO, foto: Klix)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE