• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis se odvija bez većih poteškoća

Prvi dan popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, prvom nakon 22 godine, protekao je prema planu, uz manje problem u pojedinim opštinama.

 Popis se odvija bez većih poteškoća Izvor: MONDO

Prema informacijama sarajevskog portal Klix.ba, čiji su reporteri boravili na terenu sa popisivačima u sarajevskoj Mesnoj zajednici Marijin Dvor i ono što su, kako se navodi, mogli vidjeti je da su popisivači u stalnom kontaktu s instruktorima, koji su na raspolaganju za brojna pitanja.

Građani su im se, dodaju, uglavnom obraćali i pitali mogu li oni biti popisani u tačno određeno vrijeme, jer se spremaju na put ovih dana. Drugih zahtjeva, kažu, nije bilo.

Slično je i u ostalim mjesnim zajednicama, odnosno sarajevskim opštinama.

Manjih poblema bilo je, recimo, na području Modriče, gdje se nije počelo na vreme u svim popisnim krugovima, prenijeli su banjalučki mediji.

Predsjednica Popisne komisije u tom mjestu Julka Novaković je rekla da je razlog kašnjenja prigovor Bošnjaka na broj popisivača iz reda tog naroda.

Popis obavlja 18.500 popisivača na terenu, 2.500 instruktora popisivača, a za posao popisivača u BiH se do sada prijavilo ukupno 28 hiljada osoba.

U Zakonu o popisu stanovništva predviđene su prekršajne sankcije za građane koji netačno odgovore na pitanja tokom popisa, a sankcije se kreću od 100 do 10.000 KM.

Sprovođenje popisa u BiH godinama je bilo predmet spora jer političke stranke nisu mogle da se dogovore treba li čekati da se u potpunosti sprovede Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim se predviđa pravo na bezuslovan povratak izbeglica svojim predratnim domovima.

Polemike je izazvalo i definisanje pitanja o etničkoj i vjerskoj pripadnosti njenih stanovnika, kao i o jeziku kojim govore.

Poslije brojnih rasprava usvojen je takozvani otvoreni model izjašnjavanja o tim pitanjima. To znači da će svaki ispitanik odgovore definisati kako želi i neće mu se sugerisati nijedan modalitet izjašnjavanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je građane da se odazovu popisu stanovništva i da se obavezno izjasne o svojoj nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj pripadnosti.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 1991. godina, u BiH je živjelo 4,377 miliona stanovnika, od toga 43,47 odsto muslimana, 31,21 odsto Srba, 17,38 odsto Hrvata, dok su ostatak činili pripadnici manjinskih naroda.

Srpske izbjeglice pozivaju na učešće

Koalicija udruženja izbjeglica danas je pozvala sve građane koji su na privremenom radu u Srbiji da učestvuju na popisu u BiH. Koalicija je u saopštenju navela da se radi o velikom broju građana koji dio godine žive u BiH i imaju namjeru da se vrate u svoje mjesto stanovanja kada se otvore nova radna mjesta i stvore drugi socijalno-ekonomski uslovi. Građani koji se nalaze u Srbiji ili u trećim zemljama, a dio godine žive u BiH i imaju namjeru da se vrate u BiH, mogu se popisati tako što će članovi domaćinstava punoljetnom članu, koji je u vreme popisa u BiH, dati JMBG ili datum i vrijeme rođenja ili tako što će punoljetni član otići u BiH i u saradnji sa lokalnim popisnim komisijama popisati sebe i ostale članove domaćinstva. Građani koji su odsutni više od 11 meseci mogu se popisati putem posebnog obrasca i oni neće biti dio stalno nastanjenog stanovništva BiH, navela je Koalicija.

(Beta, Foto: Prinscreen Bhas.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE