• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari o sastanku u Briselu

Nakon što su u Briselu potpisali principe provođenja odluke "Sejdić-Finci" političari iz BiH sumirali su utiske današnjeg sastanka

 Političari o sastanku u Briselu Izvor: MONDO

OVDJE pročitajte šta su dogovorili političari iz BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su na današnjem sastanku političkih lidera iz BiH u Briselu napravljeni pomaci, da postoji visok stepen saglasnosti i da do 10. oktobra treba da budu utvrđeni konačni modaliteti.

"Osim dogovora o osnovnim principima i procedurama kako dalje nastaviti realizaciju odluke `Sejdić - Finci`, detaljno smo se bavili i pitanjem mehanizma koordinacije", rekla je Cvijanovićeva u telefonskoj izjavi Srni nakon današnjeg sastanka u Briselu predstavnika Evropske komisije i političkih lidera iz BiH.

Ona je napomenula da je danas imala i određene bilateralne sastanke, između ostalih, sa generalnim direktorom Direkcije za proširenje Evropske komisije Kristijanom Danielsenom, koji je danas stupio na tu dužnost, a što je bila dobra prilika da se razgovara o dva ključna pitanja - mehanizmu koordinacije i odluci "Sejdić - Finci".

Cvijanovićeva je istakla da mehanizam koordinacije predstavlja osnovu i za usvajanje evropskog zakonodavstva, o čemu se treba izjasniti u budućem periodu, te da treba napraviti adekvatan program integrisanja, što nije bilo moguće u prethodnom periodu jer nije postojao mehanizam koordinacije.

Prema njenim riječima, razgovarano je i o tome na koji način pristupiti izradi određenih strategija koje imaju sektorski karakter, što znači da je opet potreban mehanizam koordinacije.

"Takođe, razgovarano je i o određenim promjenama koje je zahtijevala EU, a odnose se na izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i o stupanju na snagu tog sporazuma nakon što izvršimo ove dvije obaveze, a evo sada je to već predvidiv rok - 10. oktobar", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ovo bila dobra prilika i da se razgovara o koracima nakon što ova dva pitanja budu riješena.

"Tek onda nas očekuje cijeli niz aktivnosti koje moramo da provedemo na svim nivoima vlasti. Ovo je bila odlična prilika da već razmatramo koji su to koraci kada su u pitanju ispunjavanje upitnika, izrada određenih strategija, buduće povlačenje sredstava kroz IPA fondove, zato što smo suočeni sa novom vrstom programiranja koja će stupiti na snagu u sljedećoj godini", dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da je Republika Srpska na današnjem sastanku u Briselu definitivno stavila tačku na priču o odluci "Sejdić-Finci" i afirmisala svoje ranije utvrđene stavove u vezi sa direktnim izborom članova Predsjedništva BiH i činjenicom da je Srpska jedna izborna jedinica.

"Na sastanku lidera iz BiH sa zvaničnicima EU dogovoreno je da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH, s tim što federalnim političarima ostaje obaveza da do 10. oktobra razrade konačan mehanizam izbora u FBiH", pojasnio je Dodik.

On je naglasio da bi 10. oktobra u Briselu trebalo da bude održan još jedan sastanak, kada bi bio potpisan i određeni dogovor o promjenama Ustava BiH u pogledu provođenja odluke "Sejdić-Finci".

Dodik je dodao da predstavnici iz Srpske na taj sastanak mogu da idu relaksirano, jer su ključna pitanja završena onako kako su i zagovarali.

"Što se tiče mehanizma koordinacije, on je finalizovan i značajan broj učesnika je saglasan sa predloženim rješenjem. Ostalo je i tu da se još dogovore neki detalji do 10. oktobra, tako da bi tog datuma u Briselu trebalo da budu i formalno stvoreni uslovi da BiH, a time i Republika Srpska, aplicira za status kandidata u EU, čime bi završili jedno teško poglavanje odnosa i uspostavili sasvim novu dinamiku", naglasio je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da su on i predsjednik SDS-a Mladen Bosić danas u Briselu izašli sa identičnim stavovima u pogledu ranijeg dogovora i u poziciji da jasno stave do znanja da Republika Srpska ne vidi drugačije rješenje od onoga koje su sve vrijeme i zastupali.

On je napomenuo da je današnji sastanak vodio komesar za proširenje EU Štefan File, koji je upozorio na mnoge izazove koji bi mogli da se dese ukoliko ne dođe do određenog napretka.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je zadovoljan atmosferom na današnjem sastanku u Briselu i da je optimista da će do 10. oktobra biti pronađeno rješenje za provođenje odluke suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci".
Lagumdžija je večeras u Sarajevu istakao da je zadovoljan jer je ostvaren jedan od tri cilja sa kojim je SDP došao na sastanak u Brisel, a to je da Evropska komisija bude više uključena u rješavanje pitanja provođenja odluke "Sejdić i Finci".

"Imamo šansu da uz veće učešće EU dođemo do rješenja", ocijenio je Lagumdžija po dolasku iz Brisela.

On je na konferenciji za novinare dodao da je važno da se u narednih sedam do osam dana, uz veći angažman EU, dođe do rješenja u slučaju "Sejdić i Finci".

Lagumdžija je rekao da je na današnjem sastanku u Briselu u tom pogledu "sužen prostor", jer je dogovoreno da se rješenje traži u direktnom izboru članova Predsjedništva BiH.

"Imam više nade i optimizma nego što sam imao prije 48 časova i nego što sam to imao na polovini današnjeg sastanka. Danas smo zaustavili odlazak u krivi smjer. Ohrabren sam ponašanjem EU, koja do sada nije imala toliko entuzijazma", dodao je Lagumdžija.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž potvrdio je Srni da su se politički lideri iz BiH u izjavi potpisanoj danas u Briselu obavezali da će postići dogovor o provođenju odluke "Sejdić i Finci" i 10. oktobra "doći s njim u Brisel".

Raguž je naveo da se u principima koje su lideri stranaka potpisali u Briselu navodi da će se članovi Predsjedništva BiH birati direktno i da će se birati jedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, konačan dogovor o načinu izbora u Federaciji BiH usaglasavaće se narednih dana uz pomoć eksperata Evropske komisije.

"Naveli smo i da će se iz Federacije birati dva člana Predsjedništva, te da će se uvažiti ustavna struktura i zabrinutost konstitutivnih naroda i ostalih, te da se neće nametati izborna volja. Federacija je jedna izborna jedinica, a model će se tražiti ili kroz grupisanje kantona ili kroz premijum mandate", rekao je Raguž.

On je naveo da se više ne smije gubiti vrijeme i da se mora doći do rješenja.

"Ovo je prekretnica u odnosima i posljednja šansa da ne izgubimo fondove", rekao je Raguž.

Na sastanku političkih lidera iz BiH i predstavnika Evropske komisije u Briselu, u okviru treće runde dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanja, postignut je pomak u pregovorima o provođenju odluke "Sejdić-Finci", ali ne i precizan dogovor, rekao je Srni potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đonlagić.

Đonlagić je rekao da prijedlog SDA i HDZ-a BiH nije prihvaćen kao konačno riješenje i da je u opticaju nekoliko ranijih prijedloga, na kojima će se raditi narednih dana.

"Dogovoreno je da narednih 10 dana naporno radimo na traženju rješenja da bismo definisali detalje. U Briselu ćemo se ponovo okupiti 10. oktobra", dodao je Đonlagić.

Učesnici treće runde dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanja između predstavnika Evropske komisije i političkih lidera iz BiH u Briselu potpisali su danas principe provođenja odluke "Sejdić-Finci".

(Srna/MONDO, foto Klix)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE