• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Da se izjasni parlament RS

Predsjednik RS Dodik zatražiće održavanje posebne sjednice parlamenta RS o principima za provođenje odluke "Sejdić i Finci" dogovorenim u Briselu

 Dodik: Da se izjasni parlament RS  Izvor: MONDO

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je danas da će zatražiti održavanje posebne sjednice parlamenta Srpske, na kojoj bi se poslanici izjasnili o principima za provođenje odluke "Sejdić i Finci", te o mehanizmu koordinacije koji su dogovoreni u Briselu.

"Potrebno je da do 10. oktobra, kada treba da u Briselu odlučimo o ponuđenim rješenjima, imamo određene saglasnosti u skladu sa našim Ustavom", rekao je novinarima Dodik, nakon razgovora sa predsjednikom parlamenta Srpske Igorom Radojičićem.

On je ponovio da je sastanak političkih lidera iz BiH u Briselu bio jedan od odlučujućih za poziciju BiH prema evropskim institucijama.

"Vidjelo se da je ključni problem rješavanje modela izbora članova Predsjedništva BiH u Federaciji BiH (FBiH), na šta smo upozoravali sve vrijeme. Zaključci iz Brisela potvrđuju naše ranije politike o oba ova pitanja", naglasio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Prema njegovim riječima, ostaje direktan izbor članova Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, ali i FBiH.

"Republika Srpska ostaje jedna izborna jedinica, a eliminiše se riječ kojom se određuje nacionalna pripadnost izabranih članova Predsjedništva BiH", pojasnio je Dodik.

On je naveo da je problem što u FBiH tek treba da dogovore model izbora članova Predsjedništva BiH.

"Republika Srpska će podržati svaki dogovor relevantnih političkih faktora o tom pitanju u FBiH do 10. oktobra. Ako se ne postigne dogovor u FBiH, BiH bi se mogla suočiti sa sankcijama", istakao je Dodik.

On je napomenuo da ponuđeno rješenje za uspostavljanje mehanizma koordincije u potpunosti odgovara evropskim standardima.

"U tom pogledu ostalo je da se riješe dva pitanja u FBiH – učešće u mehanizmu koordinacije kantona i sistem odlučivanja", pojasnio je Dodik, napomenuvši da svi kojim imaju ustavnu nadležnost o evropskim pitanjima moraju biti uključeni u mehanizam koordinacije.

On je ocijenio da predstavnici Srpske mogu relaksirano da idu 10. oktobra u Brisel, na nastavak razgovora političkih lidera iz BiH.

"Republika Srpska je riješila pitanje `Sejdić i Finci` i nećemo da snosimo odgovornost za neuspjeh, a želimo da učestvujemo u uspjehu", rekao je Dodik.

On je naveo da federalnim partnerima ostaje izbor dva modela.

"Prvim modelom, koji su predložili HDZ BiH i SDA, podrazumijeva se da FBiH bude jedna izborna jedinica sa dva izborna područja koja se tek trebaju definisati. Pod drugim modelom podrazumijeva se da se izbor vrši na način da kantoni imaju preferencije, koje će omogućiti jasnu razliku među izbornim kandidatima", rekao je Dodik.

On vjeruje da je ovo ozbiljan trenutak na kojem će se lomiti sudbina BiH.

"Federalni partneri moraće do 10. oktobra da nađu rješenje ili da snose odgovornost za dalji razvoj situacije", zaključio je Dodik.

Lideri političkih partija dogovorili su se juče u Briselu o principima za sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", prema kojima će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan iz Republike Srpske, a dva iz FBiH. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE