• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove stanove nema ko da kupi

Broj završenih stanova u BiH je u porastu, ali veliki problem predstavlja prodaja, jer je kupce dosta teško naći, zbog drastičnog pada standarda.

 Nove stanove nema ko da kupi Izvor: MONDO

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, za šest mjeseci ove godine završeno je 1.185 stanova ili 9,4 odsto više u odnosu na isti period lane, ali je prodaja već godinama u osjetnom padu.

U Asocijaciji građevinarstva i industrije građevinskih materijala pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da se sada završavaju stanovi čija je gradnja počela prije godinu ili dvije, dok istovremeno ne započinje gradnja novih.

"Još vjerovatno ove godine imaćemo povećanje broja završenih stanova, dok se u idućim godinama očekuje osjetno smanjenje, jer nema nove gradnje", kazali su u Asocijaciji i dodali da je prodaja stanova već godinama u osjetnom padu, što se odražava i na poslovanje građevinskih preduzeća.

U Asocijaciji objašnjavaju da je drastično opao standard građana što je uticalo na pad prodaje. Pored toga, banke odobravaju kredite po nepovoljnim uslovima, zbog čega se ljudi, pogotovo mladi, veoma teško odlučuju za kredite, jer su za kvadratni metar stana potrebne dvije prosječne plate.

Mnogo je zgrada koje zjape prazne. Nije potrebno posebno objašnjavati šta znači za firmu koja uloži ogromna sredstva u izgradnju, a onda te stanove nema kome da proda, kažu građevinari.

Sekretar Udruženja građevinarstva u Republici Srpskoj Stanko Ivaštanin istakao je da je teško reći kakve će biti posljedice ukoliko se završeni stanovi u dogledno vrijeme ne prodaju, dok u agencijama za nekretnine u Banjaluci kažu da se uglavnom prodaju manji stanovi, da se prodaja neznatno poboljšala u odnosu na lane, ali da je to i dalje dosta manje nego ranijih godina, piše Glas Srpske.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE