• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sorensen: Političari BiH moraju naći rješenje

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen poručio je da su prošla vremena kada je međunarodna zajednica preuzimala odgovornost za donošenje odluka u BiH.

 Sorensen: Političari BiH moraju naći rješenje Izvor: MONDO

Sorensen kaže da je isključivo na domaćim političkim liderima da iznesu rješenje za provođenje odluke "Sejdić-Finci" i usaglase mehanizam koordinacije.

Na aerodromu u Sarajevu po povratku iz Brisela, Sorensen je naglasio da je političkim liderima u BiH narednih dana data šansa da izađu sa konkretnim rješenjem za provođenje odluke "Sejdić-Finci" na principima koji su dogovoreni.

"Imali smo juče u Briselu konstruktivan sastanak sa liderima i institucija BiH i zahvaljujemo im za taj pristup", rekao je Sorensen novinarima.

On je naglasio da su zvaničnici EU zbog takvog pristupa odlučili da daju šansu liderima iz BiH da dođu sa konkretnim prijedlogom kako će provesti odluku Suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" i kako će na principima koje su dogovorili biti pronađena konkretna rješenja.

"Odgovornost je na domaćim političkim liderima. Vratio sam se da pomognem i smatram da ćemo dobiti konkretne prijedloge, jer vjerujem da je to moguće na osnovu razgovora koje smo imali juče. Ali, riječ je o detaljima i sada je na liderima da donesu rješenje", poručio je Sorensen, koji je i specijalni predstavnik EU u BiH /EUSR/.

On je najavio radni vikend, ističući da će već danas početi sa sastancima, te da je njegova uloga samo da pomogne domaćim liderima da dođu do rješenja.

"Imamo najveću delegaciju EU u svijetu koja vam može pomoći prilikom donošenja odluka. Zaboravite na to da ćemo mi preuzeti odgovornost za donošenje odluka. Ti dani su gotovi i neće se ponavljati", rekao je Sorensen.

Govoreći o principima koji su juče usaglašeni na sastanku u Briselu, Sorensen je istakao da to u osnovi nije ništa novo, izražavajući nadu da će lideri doći do pozitivnog rezultata.

"Kao što ste vidjeli, postoji sedam tačaka i ima dosta posla koji treba obaviti. Moram reći, ništa konkretno novo nije dogovoreno i sada predstoji rad na konkretnim rješenjima", dodao je Sorensen.

On je napomenuo da su na jučerašnjem sastanku prisustvovali predstavnici Savjeta Evrope i Venecijanske komisije, te odbacio tvrdnje da su principi koji su utvrđeni u Briselu u suprotnosti sa Konvencijom o ljudskim pravima.

Lideri političkih stranaka iz BiH juče su u Briselu potpisali principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

Učesnici sastanka dobili su od zvaničnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE