• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neće biti sankcija za BiH

Savjet Evrope večeras je u Strazburu umjesto rezolucije usvojio Preporuku o funkcionisanju demokratskih institucija BiH.

 Neće biti sankcija za BiH Izvor: MONDO

U njoj više nema odredaba kojima je traženo da BiH bude sankcionisana, a potom i isključena iz Savjeta ukoliko opšti izbori naredne godine budu održani bez provođenja odluke u predmetu "Sejdić i Finci", izjavila je Srni član Stalne delegacije parlamenta BiH u Savjetu Evrope Milica Marković.

Ona je istakla da je najveći uspjeh delegacije BiH da je izlobirala i obezbijedila glasove da budu prihvaćeni njeni amandmani na članove 11 i 12, koji su u prvobitnoj formi bili "veoma opasni po BiH", tako da su oni potpuno promijenjeni, do te mjere da gotovo ništa i ne znače.

"U prvobitnoj formi, ti članovi bili su veoma opasni jer su predviđali da BiH budu odmah uvedene sankcije zbog neprovođenja odluke Evropskog suda u predmetu `Sejdić i Finci`, a da iduće godine, ukoliko budu provedeni izbori bez te odluke ugrađene u Ustavu BiH, BiH bude suspendovana iz Savjeta Evrope. To je potpuno promijenjeno i tih odredaba u članovima 11 i 12 više nema", pojasnila je Markovićeva.

Prema njenim riječima, opasnost od sankcionisanja BiH je otklonjena, ali to ne znači da, ukoliko odluka u predmetu "Sejdić i Finci" ne bude provedena, to neće na nekom narednom zasijedanju Savjeta Evrope, naredne godine ponovo biti stavljeno na dnevni red.

"Preporuka ima mnogo manji značaj i obavezu za BiH nego što je to rezolucija. Delegacija BiH razvodnila je situaciju koju je bila pripremila izvjestilac Savjeta Evrope Karin Voldset. Delegacija BiH napravila je veliki uspjeh i prijatno smo iznenađeni da je većina podržala naše amandmane i dovela u pitanje sam izvještaj gospođe Voldset", istakla je Markovićeva.

Ona je dodala da je izvještaj Voldsetove imao velike šanse da bude oboren, ali pošto joj je ovo zadnji izvještaj i više neće biti poslanik, da bi bili spašeni njena čast i ugled kao poslanika već osam godina u Savjetu Evrope, prihvaćeno je da se glasa o njenom izvještaju kao o preporuci, što je u rangu mišljenja ili informacije.

Markovićeva je navela da je određeni broj poslanika istakao da se juče u Briselu desio veoma važan sastanak i da on daje nadu da bi stvari u BiH mogle da krenu u dobrom pravcu.

"Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland rekao je da se BiH nalazi u teškoj situaciji i da ima ozbiljne probleme u funkcionisanju, ali da se juče desio važan i ozbiljan sastanak koji daje nadu da bi se stvari mogle pokrenuti", rekla je Markovićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE