• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Visoki predstavnici demontirali BiH"

Premijer RS izjavila je da BiH nije funkcionalna i da su joj najveću štetu nanijeli visoki predstavnici i njihove odluke, jer su oni demontirali BiH.

 "Visoki predstavnici demontirali BiH" Izvor: MONDO

"BiH ne može da zadovolji potrebe svojih građana. Postoje brojni primjeri za to, a jedan od njih je da u BiH nije bilo moguće usvojiti zakon o matičnom broju zbog čega je Vlada Republike Srpske morala da usvoji sopstveno riješenje", rekla je Željka Cvijanović za bečki list "Prese".

Na tvrdnju ovog dnevnika da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odgovornost za nefunkcionisanje BiH vidi u domaćim političarima, prije svega u predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Cvijanovićeva je odgovorila da Incko zaista opisuje haotično i nefunkcionalno stanje u Federaciji BiH, ali onda navodi da su "zabrinjavajući predstavnici Republike Srpske zato što njihove izjave potkopavaju suverenitet BiH".

"To meni djeluje smiješno. Ono što je stvarno nanijelo štetu jesu visoki predstavnici i njihove odluke. Oni su demontirali suverenitet BiH", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je objasnila da kada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govori o BiH, on ne kaže da će preduzeti korake da uništi zemlju, već samo postavlja dijagnozu šta će se desiti ako se na pravi način ne liječi.

"Moramo razumijeti da su Hrvati nezadovoljni u BiH i mora da se shvati da je neizbježno da Republika Srpska i dalje postoji. Mi u Republici Srpskoj nećemo žrtvovati našu poziciju samo da bi BiH prikazali funkcionalnijom. To bi bila fasada i ne bi ništa suštinski promijenilo", konstatovala je Cvijanovićeva.

Na pitanje šta očekuje od visokog predstavnika, Cvijanovićeva je rekla da ne očekuje ništa i da je Kancelariju visokog predstavnika /OHR/ trebalo davno zatvoriti, a pravi trenutak za to je bio kada je BiH dobila novog specijalnog predstavnika iz Evropske unije.

"Imam puno povjerenje u ljude koji rade u Misiji EU. OHR je samo prepreka za normalizaciju", ocijenila je premijer Srpske i dodala da OHR ne može doprinijeti funcionalnosti BiH i da bi u BiH možda bolji sarađivali kada ne bi više imali te "zaštitnike".

Bez OHR i intervencionizma, ističe Cvijanovićeva, bilo bi jednostavnije da se u BiH proizvode rezultati. Ona je navela da sve moguće međunarodne institucije pišu uvijek o političkim problemima u BiH, a te institucije su dio problema.

"Od rata nismo imali niti jedan proces u koji nisu bili uključeni stranci. Ako BiH stvarno bude propala država, onda su stranci dio tog neuspjeha", zaključila je Cvijanovićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE