• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbac: Trihinela u mesu štuke, smuđa i soma

Srbački ribari uočili su pojavu parazita koji napada riječne ribe, o čemu su obavijestili Odjeljenje za inspekcijske poslove opštine Srbac.

 Srbac: Trihinela u mesu štuke, smuđa i soma Izvor: MONDO

Sve veći broj ribara obraća se ovom odjeljenju u kojem radi i veterinarski inspektor, tražeći stručno mišljenje kako postupiti kada se u mesu štuke, soma i smuđa nađe riblja trihinela čiji je stručni naziv "nematode".

Zahtjev za analizu ribljeg mesa može podnijeti registrovano ribarsko društvo koje gazduje vodotocima, uz posredovanje veterinarskog inspektora.

Sportski ribolovac Velimir Jovičić kaže da je u mesu štuke uočio parazite u obliku tankog crvenog crva dužine pet do šest centimetara.

"Nekoliko komada sam bacio jer sam čuo da može biti opasno po ljudsko zdravlje ako se ovaj parazit nađe u crijevima i želucu, te da se može odstraniti jedino hirurškim putem", rekao je Jovičić i dodao da je zatražio mišljenje Veterinarske inspekcije.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Srbac Goran Babić rekao je Srni da je tačno da se sportski ribolovci obraćaju za savjete veterinarskom inspektoru, ali da se, ako žele stručnu analizu, moraju obratiti ribarskom društvu koje gazduje vodotocima.

"Ribarsko društvo treba da zatraži od veterinarskog inspektora da izađe na teren i uzme uzorak zaražene ribe. Dalji postupak je slanje ribljeg mesa u Institut u Novom Sadu, jer u Republici Srpskoj nema nadležne ustanove. Troškove transporta i analize snosi ribarsko društvo i to je, vjerovatno, razlog što nijedno društvo u opštini Srbac još nije zatražilo provođenje ovog postupka", pojasnio je Babić.

On je dodao da se ovaj parazit još ne nalazi na listi Svjetske zdravstvene organizacije pod oznakom "opasan", ali da je preporučljivo da se riblje meso prije upotrebe dobro termički obradi, navodeći da je najopasnije jesti dimljenu ribu i ribu sa roštilja.

Za sada se zna da riblju trihinelu prenose ptice, kormorani i čaplje, a česta oboljenja od ove vrste parazita zabilježena su u zemljama u kojima se konzumira svježa riba, kao što su Japan, Kanada, Malezija i druge, te da prisustvo parazita nije zabilježeno u ribnjacima, već samo u otvorenim vodotocima.

(Srna, Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE