• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popisuje se i po 30 članova domaćinstva

Tokom popisa u BiH bilo je primjera da se u jednom domaćinstvu popisuje po 20 i 30 članova.

 Popisuje se i po 30 članova domaćinstva Izvor: MONDO

Zbog toga je Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi za statistiku mole građane da se pridržavaju zakona prema kojem su dužni da daju tačne podatke, rekla je savjetnik za odnose sa javnošću Agencije Mirsada Adembegović. 

Adembegovićeva je rekla danas u Sarajevu da Agencija za statistiku nije zvanično dobila nikakve prigovore iz Istočne Ilidže gdje da se građani žalili da su im došli popisivači iz Federacije BiH. 

Prema njenim riječima, popis u BiH teče bez većih problema, kojih na terenu nema u tolikoj mjeri da ne mogu biti riješeni. 

Ona je rekla da su opštinske popisne komisije uspješno riješile nekoliko slučajeva kada popisivači nisu htjeli da idu u ruralna područja, kao i slučajeve da se građani žale na popisivače. 

Adembegovićeva je podsjetila da građani mogu sve nepravilnosti prijaviti na broj telefona 070 300 900 i dobiti odgovore na sva pitanja. 

Ona je istakla da će danas Centralni popisni biro odlučiti gdje će u Istočnom Sarajevu biti centralno obradno mjesto. 

Prema njenim riječima, Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi za statistiku tek nakon 90 dana od završetka popisa izaći će sa preliminarnim rezultatima popisa i do tada neće davati nikakve podatke koliko je građana popisano i slično. 

Novaković: Način popisivanja zabrinjavajući

Predsjednik Popisne komisije grada Bijeljina Predrag Novaković rekao je da je slučaj u Janji, gdje je u jednom domaćinstvu prijavljeno 19 članova, veoma ozbiljan i zabrinjavajući i da je na to upozoravao prije početka popisa.

"To je onaj proces u BiH koji će dovesti do toga da ćemo imati netačne podatke na kraju popisa", rekao je Novaković Srni.

Novaković je istakao da je popisivač na terenu dužan da popiše sve što mu prijavi građanin, koji opet može prijaviti koga hoće i što god hoće, jer ima podatke o svojim srodnicima.

On je naveo da su popisivači grada Bijeljina u Janji popisali 19 članova jedne porodice što, kako kaže, nije logično, ali na šta popisivač nije u mogućnosti da utiče.

"Njegova obaveza je da popiše sve što mu zatečeno lice u domaćinstvu prijavi", rekao je Novaković.

On je naglasio da je Popisna komisija prije dva dana pokušala da reaguje na ovu pojavu, ali da su to veče od Agencije za statistiku BiH dobili akt da to ne čine, "jer to nije u djelokrugu nadležnosti popisnih komisija".

"Lice može da izjavi što god hoće i da prijavi koliko hoće članova, a popisivač je, nažalost, u situaciji koja je vrlo neprijatna, jer mora da piše ono što mu govori lice zatečeno u domaćinstvu", rekao je Novaković.

On je naglasio da "postoje informacije da će ovakvi obrasci biti poništavani".

Novaković je napomenuo da je metodologija procesa popisa u BiH takva da je obavezno prijavljivanje samo članova jednog domaćinstva, a ne i odsutnih srodnika koji su, na primjer, negdje u inostranstvu.

Trebinje: Popisivači nisu krivi za smrt Bošnjaka

Popisna komisija grada Trebinja demantovala je izjavu lokalnog imama Huseina Hodžića da su za smrt Alije Šehovića u mjestu Župa kod Trebinja mogući krivci popisivač i instruktor koji su bili na tom terenu, te najavila krivičnu prijavu protiv onih koji su iznijeli neistine u ovom slučaju.

U saopštenju Popisne komisije, koje je potpisala predsjednik Milka Butulija, navodi se da je Šehović bio čestit čovjek, ali da predstavnici Bošnjaka žele na osnovu njegove smrti da okaljaju obraz Trebinjaca.

Iz Popisne komisije podsjećaju da u Trebinju ima 160 popisivača i instruktora, od kojih su njih 95 odsto visokoobrazovani, zbog čega niko nema pravo da kaže da je riječ o nekvalifikovanim ljudima.

U Popisnoj komisiji navode da je 1. oktobra u Trebinju boravio instruktor na nivou BiH, koji je u svom izvještaju imao pravo da navede da li su popisivači kvalitetno obučeni i da li provode popis pridržavajući se metodologije i Zakona o popisu stanovništva.

Efendija Hodžić, koji je neformalni predstavnik bošnjačkih povratnika u Trebinje, između ostalog je izjavio da je smrt Alije Šehovića posljedica burne rasprave sa popisivačima, te predložio bojkot popisa.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE