• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament Srpske o Briselskom dogovoru

U Banjaluci je danas počela posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će poslanici zauzeti stav o dogovoru političkih lidera BiH u Briselu.

 Parlament Srpske o Briselskom dogovoru Izvor: MONDO

Poslanici će razmatrati dogovorene principe za provođenje odluke "Sejdić-finci" i mehanizam koordinacije.

Sjednici prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, predsjedavajući Vijeća naroda Momir Malić i predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je odluka u predmetu "Sejdić-Finci" uvijek stavljana na dnevi red kako bi se obezbijedile masovne promjene Ustava BiH.

"Suština je da Federacija BiH (FBiH) ne može da obezbijedi mehanizam u kome će učestvovati svi u donošenju odluka. Za razliku od njih, Republika Srpska ima definisan stav o ovoj odluci", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je spremna da podrži svaki model koji se dogovori u FBiH. "Drugačije ne možemo da se ponašamo, ukoliko želimo da oni podrže naš prijedlog", dodao je Dodik.

On je naveo da 10. oktobra u Brisel treba doći sa jasnim dogovorom u vezi sa odlukom "Sejdić-Finci" i ponovio da je Srpska jedinstvena u stavu da se ova odluka prilagodi Ustavu BiH.

"Nismo spremni da uradimo ništa što se ne traži tom odlukom, a nije se tražila promjena načina izbora članova Predsjedništva BiH", pojasnio je Dodik.

On je napomenuo da je neophodno da Republika Srpska da saglasnost predstavnicima na Srpske nivou BiH da mogu da glasaju za amandman na Ustav BiH na način da prilikom izbora za člana Predsjedništva BiH iz Srpske umjesto riječi Srbin stoji riječ jedan.

"Ovo je prvi put da se interveniše u Ustav i da se diraju izvorne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zaključcima koje sam predložio parlamentu Srpske daje se podrška ovom procesu i njegovom završetku, kao i da predstavnici Srpske glasaju za ustavne promjene", kaže Dodik.

Kada u parlamentu budu usvojeni zaključci Republika Srpka, rekao je predsjednik Srpske, definitivno kretanje u ovoj priči biće završeno.

Dodik je podsjetio da je ranije rečeno da bi BiH zbog neprovođenja navedene odluke mogla da bude izbačena iz Savjeta Evrope.

"Ukoliko u BiH postoji politička volja za rješenjem ovog pitanja i njegovu implmentaciju u Ustav dotle će čekati Savjet Evrope, u suprotnom ponovo će se na dnevni red staviti isključenje BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je zatražio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine u skladu sa Ustavom, te da ga je iznenadilo ponašanje Kluba poslanika SDS-a koji ne prisustvuje sjednici, jer smatraju da predsjednik ove stranke Mladen Bosić nije pozvan da se obrati parlamentu Srpske.

"Iznenadilo me ponašanje Kluba poslanika SDS-a u parlamentu Srpske. Povlačenje poslaničke grupe nije dobar odnos prema Narodnoj skupštini i Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

U obraćanju na posebnoj sjednici parlamenta Srpske, Dodik je rekao da Klub poslanika SDS-a iznosi podatke koji apsolutno ne stoje, među kojima je i taj da je u Briselu postojala delegacija Republike Srpske.

"Nije postojala nikakva delegacija, jer smo tamo pozvani Bosić i ja kao predsjednici političkih partija. Imali smo jedinstven stav i Srpska je u tom pogledu jasno funkcionisala", podsjetio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu Srpske Vukota Govedarica ranije danas je rekao da ovaj klub neće prisustvovati današnjoj posebnoj sjednici, jer predsjednik ove stranke Mladen Bosić nije pozvan da se obrati parlamentu Srpske.

"Pozvan je kao i svi drugi poslanici u parlamentu BiH, ali je za razliku od drugih bio punopravan član delegacije u Briselu. To je omalovažavanje Bosića i iz tog razloga ne želimo da učestvujemo u radu parlamenta", pojasnio je Govedarica, napomenuvši da se ova stranka boji i "marketinškog pokušaja Dodika".

On je naveo da Bosić čvrsto stoji iza svih potpisanih principa u Briselu.

Uvodno izlaganje o prvoj tački podnijeće Dodik, a o drugoj Cvijanovićeva.

Ova posebna sjednica sazvana je na zahtjev predsjednika Republike Srpske.

(Srna/MONDO, foto arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE