• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbin da bude gradonačelnik Mostara"

Gradonačelnik u novom sazivu bi trebalo da bude biran iz reda srpskog naroda, smatra predsjednik Udruženja povratnika Srba u Mostaru Gojko Pantić

 "Srbin da bude gradonačelnik Mostara" Izvor: MONDO

Predsjednik Udruženja povratnika Srba u Mostaru Gojko Pantić izjavio je da ovo udruženje zahtijeva da se novim Statutom Mostara reguliše rotacija na mjestu gradonačelnika, te da naredni gradonačelnik bude Srbin.

"Ako imamo tri konstitutivna naroda, gradonačelnik u novom sazivu bi trebalo da bude biran iz reda srpskog naroda. Od 1995. do danas se birao isključivo iz hrvatskog i bošnjačkog naroda i mislim da je sad krajnje vrijeme da se ovo mijenja", rekao je Pantić.

Nakon sastanaka o temi "Uređenje i izmjene Statuta grada Mostara", koji je organizovala Unija za održivi povratak, Pantić je naveo da Udruženje nije zadovoljno ni sa zastupljenošću Srba u Gradskom vijeću Mostara i da traži promjene.

Po dosadašnjem Statutu, u Gradskom vijeću su bila zastupljena četiri Srbina, što je minimalna kvota po Statutu. "Tražimo da tri konstitutivna naroda biraju isti broj vijećnika kako ne bi došlo do preglasavanja u donošenju odluka", rekao je Pantić.

Kada je riječ o izmjenama Statuta Mostara, Pantić je predložio da gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća zamrznu svoj status u stranci kada budu izabrani na funkcije, kako bi radili u interesu svih građana.

On je dodao da Udruženje smatra da bi u izradi novog statuta trebalo da učestvuju predstavnici sva tri naroda.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Mostar, kao i Statut grada Mostara, zbog čega u ovom gradu nisu ni održani lokalni izbori.

Pregovori oko novog statuta i uređenja grada, koji su vođeni pod pokroviteljstvom OHR-a, su propali, a trenutno se vode na relaciji SDA-HDZ.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE