• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosić: U Brisel ponovo turistički

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da je očigledno da u Federaciji BiH nisu uspjeli da se dogovore o provođenju odluke "Sejdić i Finci".

 Bosić: U Brisel ponovo turistički Izvor: MONDO

"Čini se da nisu ni htjeli da naprave dogovor. Bojim se da ću i ovaj put u Brisel otići turistički", rekao je Bosić novinarima u Sarajevu u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je istakao da je na sastanku u Briselu predložio da se oba prijedloga – HDZ-a i SDA, te HDZ-a i SDP-a nađu "na stolu" i upute u skupštinsku proceduru, te da onaj koji dobije više glasova bude ustavno rješenje.

"Izgleda da ne postoji nijedan od tih prijedloga i da je sva priča do sada bila zavaravanje i neka politička igra koja ima drugu pozadinu. Ako je to tako, mi u Briselu nećemo imati nikakvo rješenje", rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima, ako ne bude nijedno rješenje usaglašeno, postoji u skupštinskoj proceduri amandman na Ustav BiH koji su zajednički predložili SDS i SNSD.

"Taj amandman se tiče samo brisanja nacionalnih odrednica. Tražićemo da taj amandman bude stavljen na glasanje i vjerujem da bi mogli da obezbijedimo većinu da on bude izglasan", istakao je Bosić.

Prema njegovom mišljenju, suština stvari je da je davno riješeno pitanje "Sejdić i Finci" koje se tiče učešća ostalih u izborima.

"Ovdje je riječ o pitanju učešća Hrvata u izborima. Od pitanja ostalih došli smo do problema pitanja statusa Hrvata. Neke političke stranke žele da riješe status Hrvata na osnovu pitanja `Sejdić i Finci`, koje se tiče isključivo ostalih", pojasnio je Bosić.

Lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su 1. oktobra u Briselu principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

Učesnici sastanka dobili su rok od zvaničnika EU da do 10. oktobra postignu konačni dogovor.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE