• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postupak protiv Maktoufa biće ponovljen

Sud BiH dozvolio ponovljanje krivičnog postupka u korist osuđenog Abduladhima Maktoufa, uz primjenu Zakona o krivičnom postupku BiH

 Postupak protiv Maktoufa biće ponovljen Izvor: MONDO

Sud BiH dozvolio je da bude ponovljen krivični postupak u korist osuđenog Abduladhima Maktoufa, uz primjenu Zakona o krivičnom postupku BiH i određuje se novi glavni pretres, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Maktouf je osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u zločinima nad civilima u oktobru 1993. godine na području opštine Travnik. Prema presudi, on je pomogao nezakonito hapšenje, zatvaranje i otmicu pet civila hrvatske nacionalnosti.

Nakon što je ispitalo predmetni zahtjev, sudsko vijeće je donijelo odluku o ponavljanju krivičnog postupka, jer je Maktoufu presudom Evropskog suda za ljudska prava utvrđeno kršenje Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, s obzirom na to da su se u postupku protiv optuženog, umjesto kaznenih odredaba Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine, trebale primijeniti kaznene odredbe Krivičnog zakona SFRJ iz 1976. godine.

Slijedom odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, a uzimajući u obzir prava osuđenog na suđenje u razumnom roku i pravo na suđenje bez odgađanja, koja su zagarantovana članom 6 Evropskog suda za ljudska prava, vijeće je zakazalo novi glavni pretres.

Sud će u ponovljenom postupku, koji će se voditi po pravilima Zakona o krivičnom postupku BiH, postupiti u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Stranke i branioci imaju pravo žalbe na odluku Suda u roku od tri dana od dana prijema rješenja.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je 18. jula odluku u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH" da Sud BiH nije trebalo retroaktivno da primijeni Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina.

(Srna/MONDO, foto arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE