• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sejdić-Finci" ponovo tema sastanka u Briselu

U Briselu sutra nastavak dijaloga BiH i EU tokom kojeg će u fokusu biti provođenje odluke "Sejdić i Finci" i mehanizam koordinacije BiH sa EU.

 "Sejdić-Finci" ponovo tema sastanka u Briselu Izvor: MONDO

U Briselu će sutra biti nastavljena treća runda dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i BiH tokom koje će u fokusu biti provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", te mehanizam koordinacije BiH sa EU.

Sastanku u okviru dijaloga, koji je organizovan na inicijativu komesara EU za proširenje Štefana Filea, iz Republike Srpske prisustvovaće predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, te predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač.

Početak sastanka planiran je u 9.00 časova, dok će komesar za proširenje EU Štefan File u 12.00 saopštiti rezultate razgovora. Materijal sa sastanka biće dostupan na veb stranici Evropske komisije od 14.00 časova, saopštio je portparol komesara za proširenje EU Peter Stano.

Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma o provođenju odluke u slučaju "Sejdić i Finci" i o mehanizmu koordinacije.

Predstavnici Srpske sutra putuju u Brisel sa ranije usaglašenim stavom o provođenju odluke "Sejdić i Finci", a lideri iz FBiH večeras će obaviti posljednje konsultacije pred sutrašnji sastanak na visokom novou.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da, ukoliko partije iz Federacije BiH ne postignu dogovor u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić-Finci", pokazaće se da je BiH apsolutno problematična i da je riječ o suštinskim neslaganjima hrvatskog i bošnjačkog naroda.

"Ukoliko ne dođe do dogovora u Federaciji, svjestan sam da je Evropa odlučna da preduzme određene mjere sankcionisanja i tada smo i mi predmet tih sankcija...Republika Srpska nije spremna da trpi i bude kolateralna šteta u svemu tome. Jasno ćemo poručiti javnosti ko je kriv, a vidjećemo i na koji način ćemo se odbraniti od te štete", naglasio je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da u tom slučaju Republika Srpska ispada kolateralna šteta, jer zbog nečinjenja u FBiH Srpska ima posljedice.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač otputovali su danas u Brisel, gdje će učestvovati trećoj rundi razgovora. Bosić i Kovač očekuju da će stranke iz FBiH dogovoriti način izbora dva člana predsjedništva iz FBiH.

Jučerašnji sedmočasovni susret u Sarajevu između pet najvećih stranaka u FBiH nije završio dogovorom, a za to im preostaju još dvije šanse – prva večeras u 20.00 časova za kada je zakazana radna večera sa političkim liderima iz BiH, a u okviru priprema za sutrašnji sastanak, a druga sutra ujutro na samom sastanku sa Fileom koji bi trebalo da traje od 9.00 do 12.00 časova, i čije produženje nije predviđeno.

Na večeri bi trebalo da budu predsjednici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i HDZ-a 1990 Martin Raguž, te zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, dok bi lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić za Brisel trebalo da otputuje sutra.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otputovaće sa aerodroma u Splitu.

Pred odlazak u Brisel, Izetbegović je istakao da se nada da će dogovor biti postignut.

On je najavio mogućnost da u Briselu bude razmatran i model koji je SDA ranije predložila, a koji, kako je naveo, izlazi u susret svima i svemu, osim sujeti ljudi koji žele biti predlagači.

Raguž smatra da je potrebno uložiti sve napore kako bi dogovor bio postignut.

Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH. Učesnici sastanka dobili su od zvaničnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora.

Dan uoči sastanka u Briselu, iz Fileove kancelarije su poručili da od političara iz BiH sutra žele čuti konkretna rješenja.

Fileov portparol Peter Stano istakao je da je Brisel trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE