• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel: Predstavnici FBiH bez dogovora

Na sastanku između predstavnika EU i političkih lidera iz BiH u Briselu federalni partneri ni danas nisu postigli dogovor o odluci "Sejdić-Finci".

 Brisel: Predstavnici FBiH bez dogovora Izvor: MONDO

Predstavnici sedam stranaka iz BiH u razgovorima sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom sastanak su završili oko 13 sati. Povišeni tonovi i neodustajanje od planova koje je svako od njih sebi zacrtao nisu doveli do kompromisa, prenosi "Klix". Na sastanku u Briselu nije postignut ni dogovor u vezi sa mehanizmom koordinacije, javila je Srna.

Neki od učesnika nakon sastanka su konstatovali kako lideri nemaju kapaciteta da riješe ovo, za njih, preteško pitanje. Tražili su veće učešće Evropske komisije u iznalaženju rješenja.

Lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović je objasnio da su lideri razgovarali, ali da ništa nije dogovoreno. A da su onda situaciju pokušali spasiti domaćini iz EU, ponudivši sažetak dosadašnjih razgovora.

"Taj sažetak smo usmeno i napravili. Dogovorili smo se da u kontaktu u narednih nekoliko sati ili dana bilateralno se prođe taj prijedlog i da se onda sastanemo i eventualno to potpišemo, ako to bude moguće", rekao je Čović za agenciju Anadolija, potvrđujući da nije usaglašen ni koordinacijski mehanizam.

Priznao je da je tokom višesatnih razgovora bilo i svađe i da je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija gotovo vrištao. Lagumdžija je danas glatko odbio ponuđeni prijedlog "na način kako on to radi", kazao je Čović.

"Iz EU su nama iznosili ideje, ali kao sažetak onog što smo mi razgovarali. Oni su shvatili naše ideje i sažetak tih ideja jeste ponuđeni prijedlog. To nije njihov prijedlog, ali jeste pokušaj traženja kompromisa na osnovu naših stavova", pojasnio je Čović.

Evropska komisija je već pola sata nakon sastanka pokazala i drugo lice, prenosi BHT. Pokrenut je proces da se više od 50 odsto IPA fondova za BiH suspenduje, tačnije riječ je o oko 47 miliona evra, što je direktna posljedica nepostizanja dogovora.

Iako je nakon treće runde dijaloga između Evropske komisije i BiH zakazano obraćanje komesara za proširenje EU, Štefan File se neće obratiti novinarima.

Zvaničnik iz pres službe komesara za proširenje EU rekao je Srni da je obraćanje otkazano, jer gospodin File "žuri na avion".

Sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u četvrtak su razgovarali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SBB-a Fahrudin Radončić i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović. Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Nermin Nikšić.

(MONDO, Foto: Anadolija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE