• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljeno suđenje Živku Budimiru

U Sarajevu je nastavljen glavni pretres na suđenju predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru zbog nedozvoljenog držanja oružja

 Nastavljeno suđenje Živku Budimiru Izvor: MONDO

Svjedočenjem vještaka balističara MUP-a Kantona Sarajevo Fatime Omerspahić, u Opštinskom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres na suđenju predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Omerspahićeva je iznijela nalaz i mišljenje koje je, po nalogu tužilaštva, sačinila nakon izvršenog vještačenja pištolja "češka zbrojevka", kojim je trebalo da utvrdi njegovu ispravnost.

Ona je potvrdila da je balističkim pregledom utvrdila da je pištolj, u kojem je bilo sedam metaka, ispravan, ali da naredbom nikada nije traženo da se ispita da li je iz njega ikada pucano.

"Prilikom provjere ispravnosti pištolja, ispaljeno je 12 metaka, sedam koji su bili u pištolju i pet dodatnih. Zrna i čaure nisu sačuvani“, dodala je ona.

Omerspahićeva je navela da nije znala kome pripada pištolj koji je dobila na vještačenje, naglašavajući da je sve radila po zakonu i pravilima.

Budimirov branilac Ragib Hadžić rekao je novinarima nakon ročišta da odbrana ima pravo da sumnja u sve što je u vezi sa predmetom Živka Budimira.

"Danas sam od vještaka pokušao izvući gdje su ispucani meci i da li je od tih 12, sedam iz pištolja Živka Budimira. Metaka nema, što otvara sumnju da li su oni ispucani iz spornog pištolja", izjavio je Hadžić.

On je naveo da nema pouzdanih pokazatelja koji to mogu potvrditi, te dodao da je najvažnije da Budimir ima odobrenje za nabavku pištolja zbog kojeg mu se sudi. Hadžić je rekao da će to dokazati prilikom iznošenja dokaza odbrane.

Predsjednik FBiH Živko Budimir izjavio je novinarima da mu je drago što je izvršenim vještačenjem utvrđeno da je pištolj ispravan, dodajući da ga on nikada nije koristio.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. oktobar, kada bi trebalo da svjedoči član tima Agencije za istrage i zaštitu Jasmina Sarvan koja, zbog bolesti, nije prisustvovala današnjem suđenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE