• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS nedostaje popisnica

Agencija za statistiku BiH danas je odlučila da se urgentno odštampa dodatnih 50.000 obrazaca za popis.

 U RS nedostaje popisnica Izvor: MONDO

Obrasci će biti dostavljeni Zavodu za statistiku Republike Srpske, izjavila je savjetnik za odnose sa javnošću Agencije za statistiku Mirsada Adembegović.

Prema njenim riječima, Popisni biro Agencije za statistiku BiH danas je ponovo zatražio od entitetskih zavoda za statistiku da hitno dostave izvještaje o tome gdje su prazne popisnice koje su dostavljene na teren, o rezervnim količinama od 10 odsto koje su dobile popisne komisije lokalne samouprave, te o rezervnim količinama koje su entitetski zavodi preuzeli iz rezervi Agencije.

"Popisni biro Agencije za statistiku BiH insistiraće da se utvrdi stvarni razlog nedostatka popisnica P1 na terenu i zašto nisu riješeni problemi u vezi sa njihovim nedostatkom koji traje od nedjelje, 6. oktobra, kao i da se utvrdi gdje je oko milion popisnica koje su distribuisane na teren", rekla je Adembegovićeva na redovnoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Podsjećajući da je u pripremi popisa odštampano 4,6 miliona popisnica, odnosno 20 odsto više od procijenjenog broja stanovnika BiH, Adembegovićeva je pojasnila da je jednostavno utvrditi gdje su količine koje nedostaju.

"Sve su popisnice numerisane, imaju bar-kod i zaštitne elemente, zaduživane su po brojevima i lako je utvrditi gdje su", rekla je Adembegovićeva.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bijeljini mogao bi danas da bude zaustavljen zbog nedostatka popisnog materijala, rekao je Srni predsjednik gradske Komisije za popis Predrag Novaković.

On kaže da je materijal zatražen još početkom sedmice, ali da još nije stigao u grad.

Novaković pokušava da popisni materijal nabavi u okolnim opštinama, kako popis ne bi bio ugrožen.

"Očekivali smo da ćemo posao završiti u roku, neka sela su već popisana, u mnogim statističkim krugovima posao je pri kraju, ali zbog nedostatka popisnog materijala može se dogoditi da Bijeljina ostane nepopisana u roku do 15. oktobra", upozorio je Novaković.

Prema njegovim riječima, situacija je kritična u najnaseljenijim gradskim područjima - Intergaj, Koviljuše i Ge-te-cet.

Procjenjuje se da Bijeljina ima 130.000 stanovnika. Grad je podijeljen na 508 statističkih krugova, a popis obavlja 495 popisivača čiji rad nadgledaju 62 instruktora.

Agencija za statistiku BiH juče je svim popisivačima poslala SMS obavještenje da oni koji su završili popis u svojim popisnim krugovima, uz zapisnik, razduže sve prazne popisnice i stave ih na raspolaganje svojim opštinskim popisnim komisijama.

S obzirom da zakonski rok za završetak popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH ističe 15. oktobra, Adembegovićeva je rekla da se u Agenciji za statistiku BiH nadaju da će sav posao biti završen u ovom roku.

"Za sada popis ide po planu i nema nekih problema koji bi ga ugrozili", naglasila je Adembegovićeva i dodala da Centralni popisni biro svakodnevno prati situaciju na terenu, te da će pravovremeno reagovati u slučaju nekih problema.

Kada je riječ o popisu državljana BiH na privremenom radu i boravku u inostranstvu, iz Agencije za statistiku BiH podsjećaju da se u BiH mogu popisati samo oni državljani BiH koji dođu u zemlju za vrijeme popisa i da kao privremeno prisutna lica ne mogu davati podatke za druge nego isključivo za sebe.

Iz Agencije ističu da informacije nekih organizacija državljanima BiH koji žive i borave duže od 12 mjeseci u inostranstvu da je dovoljno da dođe jedna osoba i da ona može popisati sve članove porodice nisu tačne i da nisu u skladu sa Zakonom o popisu i metodologiji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE