• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiglo 15.500 dodatnih popisnica

Zavodu za statistiku RS stiglo je 15.560 dodatno štampanih popisnih obrazaca koji su jutros distribuisan na teren.

 Stiglo 15.500 dodatnih popisnica Izvor: MONDO

Tokom dana očekuje se da stigne još jedan broj popisnica, izjavila je Srni direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković.

Navodeći da postoji mogućnost da iz nekih opština i danas stignu zahtjevi za dodatnim popisnim materijalom, Čičkovićeva je rekla da će sav dodatno štampani materijal koji u toku dana stigne od Agencije za statistiku BiH biti odmah otpremljen na teren.

Prema njenim riječima, do manjka popisnica u određenim opštinama, odnosno popisnim krugovima, došlo je zbog modela po kojem su popisnice pakovane i distribuisane po popisnim krugovima.

"Mi nismo bili za takav model raspodjele, ali Agencija je to tako odredila", dodala je Čičkovićeva, ističući da će se po okončanju popisa pokazati da je ostalo jako puno neiskorišćenih popisnica.

Ona je objasnila da pojedini popisivači očekuju da će im do kraja popisa biti potreban izvjestan broj popisnica i da ih oni drže "zarobljenim" kod sebe, dok istovremeno u određenim popisnim krugovima nedostaje materijala.

"Popisne komisije su imale obavezu da izvrše redistribuciju materijala i one su to uradile u mjeri u kojoj su mogle", dodala je Čičkovićeva.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske je podsjetila da su pred popisivačima još četiri dana popisa i da je, kako popis ne bi negdje zastao zbog nedostatka popisnica, dogovoreno da budu štamane dodatne popisnice.

"Pred popisivačima su vikend i još nekoliko dana popisa i svako hoće da ima kod sebe dovoljno popisnica kako ne bi došao u situaciju da ne može da popiše određeni popisni krug. Iz tog razloga, iz opreznosti i preventive svako želi da ima određenu rezervu, dok u nekim popisnim krugovima nedostaje popisnica i zbog toga se išlo na njihovo doštampavanje“, precizirala je Čičkovićeva.

Ona je istakla da popisnica na terenu ima puno i da se sve to vidi iz izvještaja koliko ih je odštampano, dato na teren, popunjeno.

"Sigurno je da će ih dosta ostati neiskorišćenih nakon popisa“, zaključila je Čičkovićeva.

Prema njenim riječima, Zavodu za statistiku Republike Srpske zahtjevi za dodatnim brojem popisnica stigli su iz više opština Podrinjske regije, Kotor-Varoša, Banjaluke te Prijedora.

Agencija za statistiku BiH juče je, povodom informacija da na terenu nedostaju popisnice, odlučila da se urgentno odštampa dodatnih 50.000 obrazaca, koji će biti dostavljeni Zavodu za statistiku Republike Srpske.

Srebrenica: Popisnice stižu - popis u roku


Popis stanovnika na području srebreničke opštine, uprkos brojnim teškoćama, biće obavljen u predviđenom roku, do 15. oktobra, izjavila je danas Srni predsjednik Popisne komisije u ovoj opštini Nermina Muminović. 

Muminovićeva je rekla da je riješeno pitanje nedostatka popisnica, jer je određena količina obrazaca dobijena iz Han Pijeska gdje su imali viška, a 3.600 popisnica poslato je iz Sarajeva i treba da stigne u toku dana, što će biti dovoljno da popis bude završen na vrijeme. 

Ona kaže da popis nije prekidan, nego su obrasci preraspoređivani i angažovani su popisivači koji su započeli ponovni popis u pet popisnih krugova gdje su popis obavljala tri suspendovana popisivača, jer su poništene popisnice koje su oni popunili. 

"Popis će i u tim popisnim krugovima sigurno biti na vrijeme završen kao i u gušće naseljenom urbanom dijelu Srebrenice gdje smo angažovali tri dodatna popisivača da bi popis stanovnika bio blagovremeno završen", pojasnila je Muminovićeva. 

Ona je istakla da se opštinska Popisna komisija maksimalno angažovala u otklanjanju teškoća i rješavanju propusta popisvača koji su popis obavljali u kafani i prenosili popisnice preko granice, kao i u rješavanju pitanja angažovanja novih popisivača i obezbjeđivanju nedostajućeg popisnog materijala kako popis ne bi bio prekinut i da bi bio završen u predviđenom roku. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE