• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci u Bratuncu “varaju” na popisu?

Medžlis islamske zajednice i bošnjačka udruženja iz Bratunca vrše pritisak na komisiju za popis, kaže predsjednica te komisije Olivera Čučić.

 Bošnjaci u Bratuncu “varaju” na popisu? Izvor: MONDO

Predsjednik opštinske Popisne komisije U Bratuncu Olivera Čučić izjavila je da Medžlis islamske zajednice i nekoliko bošnjačkih udruženja iz ovog mjesta vrše pritisak na komisiju, koja popis stanovništva i imovine organizuje u skladu sa zakonom i utvrđenom metodologijom za instruktore i popisivače.

Čučićeva je rekla da su instruktori bošnjačke nacionalnosti, koji su potpisali izjave o zaštiti i čuvanju povjerljivih podataka, predstavnicima Islamske zajednice i bošnjačkih udruženja u Bratuncu prenijeli instrukcije sa sastanka popisivača i instruktora, predstavljajući ih kao prijetnje.

"Radi se samo prema uputstvima iz Metodologije za popisivače i instruktore", rekla je Čučićeva.

Ona je navela primjer iz uputstva da se osobe koje su više od godinu dana odsutne iz mjesta boravka ne mogu prijaviti u Bratuncu, nego da se popisuju putem obrasca koji se može naći na zvaničnoj Internet stranici Agencije za statistiku BiH.

Prema tvrdnji Čučićeve, na širem području Konjević Polja, koje je naseljeno Bošnjacima, ubrzano se popisuje bošnjačko stanovništvo koje živi u inostranstvu. Čučićeva je istakla da popis u tom dijelu opštine vrše popisivači bošnjačke nacionalnosti.

Predstavnici Islamske zajednice i bošnjačka udruženja iz Bratunca uputili su Agenciji za statistiku BiH i Republičkom zavodu za statistiku prigovor na, navodni, pritisak i neregularnosti tokom popisa u ovoj opštini. U dopisu je navedeno da Čučićeva, entitetski instruktor Zorica Živković i predstavnici Republičkog zavoda za statistiku "vrše otvoreni pritisak" na instruktore i popisivače Bošnjake, i to "samo na područjima gdje živi bošnjačko stanovništvo".

U odgovoru iz Republičkog zavoda za statistiku istaknuto je da Zavod, u provođenju svojih zakonom određenih nadležnosti, ne favorizuje bilo koji konstitutivni narod, etničku grupu ili nacionalnost, te da se popis stanovništva smatra tehničkim i stručnim, a ne političkim, vjerskim ili nacionalnim pitanjem i za Zavod su svi građani ravnopravni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE