• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preliminarni rezultati popisa za tri mjeseca

Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji će biti završen večeras u 21.00 čas, biće objavljeni za 90 dana.

 Preliminarni rezultati popisa za tri mjeseca Izvor: MONDO

"Materijal lokalne popisne komisije počeće da se distribuira naredne sedmice, a prostorije za njihovo skladištenje su u fazi pripreme i biće spremne da prime popisni materijal", rekla je na današnjoj konferenciji za novinare savjetnik za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

Ona je podsjetila da je za popis, odnosno za pripremu, realizaciju i obradu podataka obezbijeđeno 46 miliona KM.

Na pitanje da li će popis biti validan zbog navodnih nepravilnosti, Adembegovićeva je rekla da je zadatak statističkih institucija da organizuju istraživanje, kao što je popis, da ga provedu prema zakonu i metodologiji i da dobijene podatke stave korisnicima na raspolaganje, ali da ne komentarišu takve navode.

"Statističke institucije čak ne komentarišu ni statističke podatke, kao ni sve ono što rade drugi subjekti u društvu. Agencija za statistiku, niti Centralni popisni biro nisu dobili nijedan zvanični dopis od bilo koje organizacije, koalicije ili udruženja, tako da ne ulazimo u to da li će popis biti validan ili ne", navela je ona.

Govoreći o sankcionisanju popisivača koji su prekršili zakon, Adembegovićeva je rekla da su za rješavanje tih pitanja zadužene opštinske popisne komisije i entitetski zavodi.

"Jedino što je došlo do Agencije je slučaj popisivača iz Srebrenice koji su prenosili popisnice i djevojke koja je popisivala u kafani. Druge podatke nismo zvanično dobili, što znači da su to uspješno riješili entitetski zavodi", naglasila je Adembegovićeva.


Ona je napomenula da će popisivači protiv kojih je podnesena krivična prijava biti procesuirani u skladu sa zakonom.

Adembegovića je rekla da Agencija nema zvaničan izvještaj o tome šta je sa milion praznih popisnica "koje kruže po BiH".

"Taj izvještaj do kraja nemamo, ali imamo izvještaj sa terena da je dolazilo do preraspodjele i da je bilo rezerve. Nakon popisa očekujemo da dobijemo zvaničnu informaciju. Međutim, činjenica je da je na terenu bilo popisnica, kada su tvrdili da ih nema. Koji je stvarni razlog - to moramo dobiti u pisanoj formi", istakla je Adembegovićeva.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH završiće se, kako je i planirano, večeras u 21.00 čas, potvrđeno je u Agenciji za statistiku BiH.

Na osnovu zaključka Centralnog popisnog biroa, Agencija je juče uputila dopis svim popisnim komisijama lokalne samouprave da do 16.00 časova, putem centralnog informacionog sistema, potvrde da mogu na vrijeme završiti popis.

Na osnovu dobijenih potvrda sa terena konstatovano je da se popis može završiti u predviđenom roku, odnosno večeras u 21.00 čas.

O završetku popisa na sutrašnjoj konferenciji za novinare govoriće direktor Agencije za statitistiku Zdenko Milinović, koordinator za popis Savjeta ministara BiH i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić,te direktor Evrostata Piter Everers.

Dok nadležni tvrde da popis u BiH nisu obilježili veći problemi, nosioci projekta "Popismonitor" uvjeravaju da postoji sumnja u vjerodostojnost čak 20 odsto popunjenih popisnica.

Prema podacima koje su u okviru tog projekta prikupili Udruženje građana (UG) "Zašto ne" i Koalicija "Jednakost", i te kako ima detalja koji su sporni.

"Upitna je kredibilnost popisa u više od 500 popisnih jedinica i postoji osnovana sumnja da li je 20 posto ispunjenih popisnica vjerodostojno", kazao je Dalio Sijah, aktivista UG "Zašto ne".

Kada je o "Popismonitoru" riječ, do juče je zaprimio više od 1.500 pitanja i više od 100 prijava u vezi s popisom. Najviše prijava stiglo je iz Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Srebrenice, Prijedora, Gradiške, Trebinja i Mostara, pišu "Nezavisne novine".

Emir Borogovac, istraživač Udruženja "Zašto ne", kaže da se oko 42 odsto pitanja odnosilo na ponašanje popisivača, dok ih se oko 24 odsto odnosilo na uticaj pri izjašnjavanju o nacionalnoj pripadnosti, jeziku i vjeri.

Ipak, u lokalnim popisnim komisijama nisu zabrinuti. Dubravko Malinić, predsjednik Popisne komisije Banjaluka, kaže da su problemi koji su se pojavljivali zanemarivi, kada se uzme u obzir koliki je grad u pitanju.

Zadovoljna je i Milka Butulija, predsjednik trebinjske popisne komisije, koja kaže da je primjedaba bilo, ali da se ovaj proces ipak uspješno privodi kraju.

Nermina Muminović, predsjednik Opštinske popisne komisije u Srebrenici, ističe da je uspješno ponovljen popis u pet popisnih krugova.

Radmila Čičković, v.d. direktora Republičkog zavoda za statistiku, kazala je juče da je u velikom broju opština popis završen.

"Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u RS odvija se planiranom dinamikom, što se moglo i očekivati", rekla je Čičkovićeva, navodeći da je na terenu bilo određenih problema, koji su rješavani.

Oglasila se juče i Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH, koja je naložila da se građanima omogući uvid u popisnice u slučaju da su popisani u odsustvu. Taj nalog izdala je zbog prijema većeg broja prijava građana, a koji izražavaju bojazan da podaci koje su dali prilikom popisa neće biti povjerljivi zato što ih popisivači odnose svojim kućama.

Podsjetimo, popis će biti upamćen po brojnim problemima, pa je tako u Bijeljini nedostajalo popisnica, a u nekim lokalnim zajednicama bio je primjetan neočekivano veliki priliv građana iz inostranstva.

Neki popisivači su "mrtvi pijani" popisivali građane, drugi su svoj posao obavljali u kafani, a mnogo je i onih koji su isključeni iz procesa. Ipak, većina popisivača svoj posao obavljala je savjesno, ali su pojedinci izvukli "deblji" kraj, pa su tako psi ugrizli dvije osobe angažovane na popisu, i to u Bijeljini i Sanskom Mostu.

Ovo statističko istraživanje, kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovnicima, domaćinstvima i stanovima, konačno bi trebalo da odgovori na pitanje koliko nas je u BiH, a nismo se prebrojali još od 1991. godine. Kako je ranije najavljeno, prvi rezultati popisa mogu se očekivati za 90 dana.

(MONDO/agencije, foto: arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE