• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvanično počela sezona grijanja

U Banjaluci je danas zvanično počela sezona grijanja, a iz "Toplane" poručuju da će Banjalučani predstojeće zime imati sigurno grijanje.

 Zvanično počela sezona grijanja Izvor: MONDO

Direktor banjalučke "Toplane" Mićo Milovanović istakao je da ovo preduzeće na zalihama ima 5.000 tona mazuta, što Banjalučanima garantuje sigurno grijanje predstojeće zime.

"Poskupljenja grijanja za sada neće biti, ali sadašnja cijena je neisplativa, jer je teško održiva razlika između troškova i prodaje", rekao je Milovanović novinarima tokom svečanosti povodom početka nove sezone grijanja.

Milovanović je naglasio da je u sanaciju i rekonstrukciju distributivne mreže i opreme uloženo 1,7 miliona KM, što će poboljšati grijanje u cijelom gradu, a posebno u onim dijelovima u kojima je grijanje bilo slabije.

Ovo je druga godina otkako je grad Banjaluka većinski vlasnik `Toplane`. Nijednu sezonu grijanja ne bi mogli pripremiti bez pomoći gradske vlasti, a ta pomoć je ove godine bila najizraženija", naveo je Milovanović.

Prema njegovim riječima, osnovni kapital "Toplane" povećan je za 50 odsto, izvršena je dokapitalizacija, a učešće grada u osnovnom kapitalu povećano je sa 65 na 77 odsto.

"Preduzeli smo niz mjera na zamjeni energenta, kao i na gradnji rejonskih kotlovnica. Naša oprema je stara više od 40 godina, a za više od 90 odsto distributivne mreže vijek upotrebe prošao je prije 20 godina", rekao je Milovanović.

On je dodao da je banjalučka "Toplana" jedina u Republici Srpskoj i okruženju koja je sa grijanjem počela 1. oktobra.

"Ovu sezonu počinjemo sa najpouzdanijim izvorom za snabdijevanje - mazutom. To je garancija da će u Banjaluci biti toplo i naši potrošači ne treba da brinu o tome", poručio je Milovanović.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je grad prošle godine u "Toplanu" uložio 27 miliona KM, a da je ove godine 10 miliona izdvojeno za dokapitalizaciju preduzeća.

"Najvažnije pitanje je kuda ide `Toplana`, ako znamo da je mreža stara više od 40 godina. Do sada smo uspjeli da rekonstruišemo samo jednu dionicu vrelovoda, od `Toplane` do Hotela `Bosna`, u šta je uloženo 15 miliona KM", naglasio je Gavranović.

On je dodao da sada preostaje da se osmisli kako obezbijediti sredstva za zamjenu dotrajalih vrelovoda, rekonstrukciju postrojenja i promjenu energenta.

Sezona grijanja trajaće do 15. aprila.

Prvi dan sezone grijanja Prijedorčani su dočekali hladnih radijatora jer je u "Toplani" nestalo struje.

"Sistem smo pokrenuli jutros u tri časa, ali je nestalo struje i zbog toga toplotna energija nije isporučena na vrijeme. Struja je u međuvremenu došla, pa očekujemo normalizaciju grijanja u toku prijepodneva", rekla je direktor prijedorske "Toplane" Ljiljana Despotović.

Ona je dodala da je za početak sezone nabavljeno 120 tona mazuta, što je dovoljno za desetak dana, a da će nove količine biti nabavljane postepeno.

"Toplana" je pozvala potrošače da do kraja godine sa ovim preduzećem zaključe ugovore o isporuci i korišćenju toplotne energije u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima i podzakonskim aktima. Ugovori se zaključuju u upravnoj zgradi "Toplane", a potrošači treba da daju na uvid ličnu kartu i dokaz o vlasništvu nad nekerentinom.

Cijena grijanja u Prijedoru na snazi je od 1. avgusta 2011. godine. Domaćinstva i budžetski korisnici u kategoriji Crvenog krsta plaćaju 1,73 KM, škole i ustanove kulture 2,783 KM, a privredni subjekti i ostali budžetski korisnici 3,518 KM po metru kvadratnom.

Sezona grijanja u Zvorniku umjesto danas počeće u četvrtak, 17. oktobra, rekao je Srni direktor "Zvornik-stana" Miodrag Jevtić.

On je rekao da je "Zvornik-stan" uplatio 2.000.000 KM isporučiocu "Bh gasu", te da očekuje da u četvrtak bude pušten gas koji zvorničke kotlane koriste kao energent.

"Isunili smo zahtjev `Bh gasa` i uplatili dva miliona KM koje smo obezbijedili iz kreditnog zaduženja, tako da očekujemo da grijanje počne u toku dana u četvrtak", rekao je Jevtić.

On je dodao da o kašnjenju početka sezone griajnja danas obavještavaju i predstavnike zajednica etažnih vlasnika.

(MONDO/Srna, foto arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE