• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepopisani građani prijete tužbama

Iako je popis u BiH završen večeras, popisivači nisu zakucali na vrata brojnih domaćinstava.

 Nepopisani građani prijete tužbama Izvor: MONDO

Izrevoltirani građani nadležne pitaju zašto se bolje nisu pripremili za ovaj značajan proces.

"Zaboravljeni" stanovnici podsjećaju da stručnjaci već godinama na sva zvona oglašavaju koliko je bitno da se, nakon 22 godine, konačno ponovo "prebrojimo", a čini se da će, kada se strasti smire, posla biti i za sudove, pišu "Nezavisne novine".

Tužbu sa svojim ukućanima najavljuje Banjalučanin, pošto živi u kući koju čine dva stana, a popisivač, kako tvrdi, nije prešao prag nijedne od tih stambenih jedinica.

"Ne postoji riječ kojom mogu da opišem revolt koji osjećam. Što je najgore, pazili smo i svaki dan je neko bio kod kuće, kako popisivač ne bi 'poljubio vrata'. Po mom mišljenju, nije normalno to što se ovaj popis sveo na otaljavanje posla. Planiramo da ih tužimo", naglašava ovaj Banjalučanin.

Popisivači, sve do danas, nisu ušli ni u svaku kuću u banjalučkom naselju Paprikovac, zbog čega su građani takođe izrazili nezadovoljstvo.

"Zvala sam Popisnu komisiju sat vremena. Bili su im usijani telefoni, a kada su mi se članovi Komisije konačno javili, dala sam im adresu i rekli su da će doći da nas popišu. Došli su na kraju, a da ih nisam upozorila i kritikovala, ko zna šta bi bilo", ističu iz jednog domaćinstva na Paprikovcu.

Pojedini popisivači u Banjaluci su priznali da su i posljednjeg dana popisa imali pune ruke posla. Da nevolja bude veća, slično je i u mnogim drugim lokalnim zajednicama.

"Nažalost, nije još gotovo sve. Imamo mjesne zajednice na rubnim područjima, ogromnih teritorija, gdje su kuće razuđene. Popisivači obilaze te kuće i očekujemo da će to biti riješeno", kazao je Miron Bjelovuk, predsjednik Popisne komisije Gradiška, dodajući da popis ne može biti produžen, pošto je zakonom predviđeno da traje do 15. oktobra.

Kako prethodnih dana, i danas su bili nezadovoljni nosioci projekta "Popismonitor", a i oni vjeruju da svi stanovnici nisu popisani.

"Imali smo pozive građana koji su nas pitali da li će biti popisani. Mislim da ima ljudi koji nisu popisani i nadležni treba da kažu šta građani u tom slučaju treba da rade", sugeriše Dalio Sijah, član tima "Popismonitor".

Nadležni na sve to odgovaraju da o prolongiranju rokova nema ni govora.

Mirsada Adembegović, savjetnik za odnose s javnošću Agencije za statistiku (BHAS) BiH, ističe da popis neće biti produžen jer je, kako je danas ustvrdila, na osnovu dobijenih potvrda s terena zaključeno da ovaj proces može biti završen na vrijeme, kako je i predviđeno.

"Agencija za statistiku i Centralni popisni biro nisu dobili nijedan zvanični dopis od bilo koje organizacije, koalicije ili udruženja, tako da ne ulazimo u to da li će popis biti validan ili ne", navela je Adembegovićeva.

Oglasili su se i iz Republičke agencije za statistiku, ističući da je popis bio kompleksan, složen i mnogo izazovan proces.

"To nije za nas bilo neočekivano, ako se zna da na terenu ima 20.000 učesnika, te da taj posao treba organizovati i trebalo je ući u svaku kuću", kaže Radmila Čičković, v.d. direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Dok građani razmišljaju o tome da presaviju tabak te nadležne u sudnici upitaju zbog čega su ih popisivači zaboravili, u statističkim institucijama naglašavaju da im je ostalo još mnogo posla.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE