• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija: Potrebna snažna uloga EU u BiH

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija smatra da je za suštinske reforme u BiH potrebna snažna uloga EU, ali i međunarodne zajednice u cjelini.

 Lagumdžija: Potrebna snažna uloga EU u BiH Izvor: MONDO

On je rekao danas da izještaj EU o stanju u BiH "uopšte nije neočekivan", te da se "manje-više znalo kakav će biti". "Očekujem da se na bazi ovog izvještaja i institucije EU i institucije u BiH više uključe kako bi zajedno identifikovali plan aktivnosti koji bi značio prevazilaženje takvog stanja", rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu.

On je predložio održavanje posebne sjednice Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se razmotrio izvještaj EU i dali konkretni zadaci Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara.

Lider SDP-a naglasio je da bi do novog sastanka u Briselu trebalo da bude postignuto neko rješenje koje bi, prije svega, deblokiralo i stavilo u funkciju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te omogućilo kredibilnu aplikaciju BiH.

"Neophodan je politički dogovor kojim bi se riješila suština odluke `Sejdić -Finci`, a onda možemo da rješavamo i druge stvari koje su sastavni dio toga", ocijenio je on i dodao da to prvenstveno znači otvaranje procesa mirenja građanskog i nacionalnog u BiH.

On je za danas najavio sastanke sa predstavnicima Evropske komisije, od koje očekuje da preuzume "neku vrstu liderstva u svom kapacitetu". "Ipak je riječ o odluci Evropskog suda za ljudska prava i o našem putu ka EU. Sasvim je logično da od njih imamo jedan aktivniji odnos", smatra Lagumdžija.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE