• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kukan: Očajnički tražimo dobre vijesti iz BiH

Eduard Kukan je istakao da BiH "više ne bi smjela da propušta ponuđene prilike".

 Kukan: Očajnički tražimo dobre vijesti iz BiH Izvor: MONDO

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Zapadnim Balkanom Eduard Kukan upozorio je da Bosna i Hercegovina "opasno zaostaje za susjedima" i dodao da se unutar Evropske unije (EU) mijenja raspoloženje prema proširenju.

"Nastojimo pomoći, ali rezultata nema. Razgovori se vode, napretka nema. Frustrirani smo. Ne znamo šta više da uradimo da bi se vidjeli rezultati, koje instrumente više da koristimo", rekao je Kukan za današnji sarajevski Denvni avaz.

On je istakao da BiH "više ne bi smjela da propušta ponuđene prilike".

Govoreći o izvještaju o napretku BiH prema EU, Kukan je kazao da je zabilježen blagi napredak na nekim područjima, ali da u cjelini gledano ona zaostaje za susjedima.

"Podjele među političarima i fragmentiranost političkih nivoa opterećuju situaciju u BiH. Spomenut je neznatan ekonomski napredak, a skoro da ga nema kada su u pitanju zakoni koji se trebaju donijeti.
Imate problem 'Sejdić - Finci', koji se ne rješava već četiri godine", dodao je Kukan.

Prema njegovim riječima, evropski zvaničnici su frustrirani Bosnom i Hercegovinom, "što se vidi i kroz ukupnu atmosferu u EP-u i drugim evropskim institucijama".

"Mi nastojimo uraditi najbolje moguće stvari za BiH, ali se kod političara ne vide rezultati. S njima razgovaramo, bude tu i lijepe priče, daju se i obećanja, a onda se ništa ne uradi. A stanje u EU
se mijenja. Čuju se i glasovi da naredna Evropska komisija ne treba imati komesara za proširenje", dodao je Kukan.

On je ocijenio da "neki političari u BiH ne žele da zemlja napreduje", iako ih je evropski komesar za proširenje Štefan File pozvao nekoliko puta u Brisel na razgovore.

"Bez jedinstvenog pogleda kako zemlja treba napredovati, sve je jasnije da će biti teže vidjeti napredak BiH ka EU. Potreban je sporazum među političarima o tome. Budući da toga nema, jasno je da nema ni napretka", rekao je Kukan.

Upitan hoće li Evropa uvesti sankcije BiH, on je rekao da je to "poslednji instrument", koji se u mnogim zemljama nije pokazao kao dobar, jer tada pate obični ljudi dok odgovorne osobe i dalje ostaju na pozicijama, imaju moć i uticaj.

"Mi imamo mehanizme da pritisnemo političare da se dogovore. Suspenzija IPA fondova, koji su bitni za svaku državu, jeste jedan od mogućih mehanizama", istakao je predsjedavajući Delegacije EP za
Zapadni Balkan.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE