• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS za očuvanje fabrike "Birač"

Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila da se Vlada RS zalaže za očuvanje fabrike glinice "Birač".

 Vlada RS za očuvanje fabrike "Birač" Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u vezi sa rješenjem Okružnog privrednog suda Bijeljina u sporu između litvanske Ukio banke i preduzeća "Alumina" iz Zvornika ima veoma puno nedoumica, te istakla da će oni koji su počinili kriminal biti privedeni pravdi.
Cvijanovićeva je poručila da Republika Srpska treba da bude mjesto gdje postoji pravna sigurnost za sve, istakavši da će ta sigurnost postojati kada se svi budu odgovorno ponašali, uključujući i pravosuđe.

"U situaciji kada postoje otvorene istrage i u Srpskoj i u Litvaniji, gdje postoji jako dobra saradnja obje vlade i kontrolnih institucija, onda se postavlja pitanje na koji način se može izaći u susret nekome ko je predmet istrage", rekla je Cvijanovićeva novinarima poslije sastanka Koordinacionog tima za "Birač".

On je podsjetila na ranije izjave prema kojima nezakonite radnje vršene u "Biraču" neće trajati dan-dva, već da će "sudovanje" i procesi trajati godinama.

"Neprihvatljivo je da bilo ko sa domaćeg terena stoji na usluzi kriminalcima, bilo da su ovdje ili vani, te očekujemo ozbiljno ponašanje svih instanci i svih nadležnih organa", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da se rješenje Okružnog privrednog suda Bijeljina u ne uklapa u nešto kao što je to ocjena, procjena i analiza društvenih okolnosti.

Podsjetivši na štete koje mogu biti prouzrokovane takvom odlukom, Cvijanovićeva je napomenula da se one odnose na direktne štete privrednom subjektu, odnosno svim tamo zaposlenima, a ukazala je i na moguće ekološke štete usljed nerealizacije određenih projekata koje u sebi sadrže ekološku dimenziju.

Ona je ponovila raniji stav da će Vlada Srpske ostati čvrsto uz radnike, te da je svojim mjerama i aktivnostima ne samo održala proces proizvodnje u "Biraču", već je uspjela i da ga poveća.

Cvijanovićeva je istakla i da se uspjelo u učvršćivanju veza i sa kupcima i sa dobavljačima, te pristupiti rješavanju nagomilanih pitanja koja se odnose na status radnika tog kolektiva.

Premijer Srpske je istakla da je "Birač" bitan za Srpsku, ali je naglasila da bi Vlada tako postupila i u slučaju i da je riječ o manjem privrednom subjektu.

"Imala sam priliku da čujem i Mladena Bosića, Vukotu Govedaricu i Aleksandru Pandurević koji su davali apsolutno neprimjerene izjave za ovu situaciju", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da su sve date izjave samo "politička galama" SDS-a zbog situacije u kojoj se sada nalazi, kada treba da odluči ko će biti kandidat te stranke za određene pozicije.

"Neke opozicione stranke očigledno su uhvaćene u zamku histerije kada Vlada uspijeva da poveća penzije, vrati ranije umanjene plate, te vrati određena sistemska rješenja kada je riječ o oporavku nekoliko važnih preduzeća, ali i stvari najavljenih za buduću ekonomsku politiku", naglasila je Cvijanovićeva.

Šef Koordinacionog tima za "Birač" Zoran Tegeltija najavio je da će naredne sedmice biti potpisan novi dodatni ugovor sa novim kupcem proizvoda Fabrike glinice "Birač", da će proces proizvodnje biti povećan za oko 30 odsto, a da će finansijski rezultat po tom osnovu biti oko 350 miliona KM na godišnjem nivou.
"Naše opredjeljenje je veoma jasno i jasna je poruka zaposlenima da imaju apsolutnu podršku Vlade Srpske. Niko u Srpskoj nema pravo da te radnike ostavi bez posla", naglasio je Tegeltija, koji je i ministar finansija Srpske.

On je kupcima i dobavljačima ove zvorničke fabrike poručio da će "Alumina" izvršavati sve svoje obaveze onako kako je to potpisano ugovorima.

Nakon sjednice Koordinacionog tima za Birač, koji je formirala Vlada RS-a nakon otvaranja afere u toj zvorničkoj fabrici, Tegeltija je rekao da "namjerno koristi riječ 'litvanski mafijaši', jer ih tako tretiraju i u njihovoj državi i imaju i gore mišljenje o njima nego vlast RS".

AB Ukio Banku je nakon stečaja preuzela država Litvanija, a na pitanje s kojim onda se vodi spor, da li s Litvanijom, Tegeltija je rekao da se spor vodi s "mafijašima, koji su isfingirali posao, uništili Ukio banku, pa su založili imovinu Birča, a onda kao garant i Aluminu.

"Tih pet ljudi su isti u svim ovim poslovima", rekao je on i podsjetio da je MUP RS-a protiv njih nedavno podnio izvještaj Specijalnom tužilaštvu, ali da oni ne dolaze u RS da traže svoja prava, već "preko izvršnih postupaka pokušavaju da naplate novce", prenosi Fena.

"Alumina" je osnovna proizvodna firma u preduzeću "Birač" u stečaju, čiji je račun 16. oktobra bio blokiran na osnovu odluke Okružnog privrednog suda Bijeljina po tužbi banke iz Litvanije u sporu vrijednom 154 miliona KM.

Sud je po hitnom postupku isti dan uvažio žalbu "Alumine", pa je žiro-račun kompanije deblokiran.

"Alumina" zapošljava 1.020 radnika, dnevna proizvodnja glinice vrijedna je oko 600.000 maraka, kompanija izvozi u 17 evropskih država, a godišnja vrijednost izvoza je oko 200 miliona KM.

(Srna, Foto: Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE