• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popisni materijal u kontejneru za smeće!

Šest dana po završetku popisa stanovništva u BiH i dalje pristižu informacije o nepravilnostima u provođenju tog procesa.

 Popisni materijal u kontejneru za smeće! Izvor: MONDO

U nedjelju uveče popisni materijal je pronađen u kontejneru za smeće u sarajevskom naselju Dobrinja, u Opštini Novi Grad.

Popisni materijal je snimljen 20. oktobra, javlja Anadolija. Pored jedne popisnice (P-1), u smeću je završio i tzv. Kontrolnik, te upitnik za domaćinstvo i stan (P-2). U materijalima se navode imena šest osoba koje su navodno popisivane.

Iako su popisivači trebali popisnice vratiti do 20. oktobra u popisne komisije, kako bi iste danas bile transportovale u centralno obradno mjesto u Istočnom Sarajevu, neke od popisnica, ipak, nisu vraćene, što potvrđuje i slučaj iz sarajevskog naselja Dobrinja.

Kako je danas saopšteno iz Agencije za statistiku BiH, u skladu sa planom počela je distribucija popisnog materijala sa terena u centralno obradno mjesto koje se, prema Zakonu o popisu, nalazi u Istočnom Sarajevu. Dostava i skladištenje popisnog materijala treba da se završi do 25. oktobra 2013. godine.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini u BiH trajao je od 1. do 15. oktobra. U popisu je učestvovalo oko 22.000 popisivača, 40 državnih instruktora, 203 entitetska instruktora, 30 članova kantonalnih popisih komisija, 625 članova popisnih komisija lokalne samouprave, te 2.800 općinskih instruktora. Zakonom o popisu predviđeno je da budžet za popis iznositi 46 miliona KM (oko 23 miliona evra), u što je uključeno i 7,5 miliona evra granta koji je odobrila Evropska komisija.

Preliminarni rezultati popisa mogu se očekivati u januaru 2014. godine.

(MONDO, foto: Anadolija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE