• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je Mladić pričao misleći da ga ne čuju

Službenice Tužilaštva u Hagu danas svjedočile o tome šta je Ratko Mladić razgovarao sa advokatima u pauzi suđenja i na zatvorenoj sjednici suđenja.

 Šta je Mladić pričao misleći da ga ne čuju Izvor: MONDO

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, službenica tužilaštva Dora Sokola prenijela je danas sudijama šta je Mladić svojim braniocima rekao u pauzi zasedanja, sredinom februara ove godine.

Te Mladićeve riječi, tužioci smatraju dokazom protiv njega.

Sokola, kojoj je hrvatski maternji jezik, posvjedočila je da je 18. februara, za vrijeme pauze u iskazu žrtve silovanja, zaštićene svjedokinje RM-048, na zatvorenoj sjednici, čula Mladića kako braniocima glasno kaže:

"Branko, je li Selmo živ? Meša Selimović, njegova muslimanska porodica... izvukao sam ih iz Mostara... Ovo je sve tačno (mašući papirom), ponosan sam na njih... Šta, u p...u materinu, hoće jedna muslimanska... Pitaj je za Cicmu, dobar je ratnik bio, poginuo kod Trnova... Je li je on silovao?

Ili potpukovnik Miljković, je li je on silovao?... Vlasenicu... Ćifin zet i njegova kćerka Vesna... bili su u Beču, došli su iz Makedonije, tražili su mi da izvučem Makedonce iz Sarajeva".

Po onome što se danas čulo u sudnici, tužioci tvrde da je papir kojim je Mladić mahao, rekavši da je "sve ovo tačno", dio izjave svjedokinje RM-048 ili propratnog dokaznog dokumenta.

Sokola je izjavila da je Mladićeve riječi zapisala na engleskom, a potom prevela na bosanski-hrvatski-srpski. U trenutku kada je Mladić to rekao, u sudnici nisu bile ni sudije, ni svjedokinja RM-048.

Da prati i zapiše šta Mladić govori tokom pauze u svjedočenju "osjetljive svjedokinje s osjetljivom pričom", Sokoli je, prema njenim riječima, naložila tužiteljka Maksin Markus.

Mladić je navedene rečenice izgovorio "veoma glasno", dok se, na kraju pauze, vraćao u sudnicu, kazala je Sokola.

Branilac Miodrag Stojanović sugerisao je, u unakrsnom ispitivanju, da je sve što je Mladić rekao u sudnici bilo upućeno članovima tima za njegovu odbranu i da je ta komunikacija, po pravilima suda, poverljiva i privilegovana.

Stojanović je pitao svjedokinju da li joj je tužiteljka Markus, dajući joj zadatak, rekla i da je komunikacija optuženog s advokatom poverljiva.

"Dobila sam zadatak i obavila ga. Na to mi nije bilo ukazano u to vrijeme", odgovorila je Sokola.

Svjedokinja je potvrdila da je Mladić govorio svom braniocu Branku Lukiću i drugim članovima tima za odbranu koji su bili prisutni.

Prva Mladićeva rečenica, protumačila je Sokola, odnosila se na pokojnog pisca Mešu Selimovića.

O tome šta je još Mladić, 18. februara, izgovorio tokom druge sudske pauze, sredinom septembra svjedočila je još jedna službenica tužilaštva, Marija Karal. Karal je, međutim, sudijama prenijela šta je Mladić rekao na dijelu sjednice zatvorenom za javnost.

Smatrajući nedopustivim da se kao dokaz prihvati poverljiva komunikacija optuženog s odbranom, Mladićevi branioci najavili su tada da će uložiti žalbu na tu odluku raspravnog vijeća.

S druge strane, stav je tužilaštva, koji je ranije u sudnici izrazio tužilac Dermot Grum, da se Mladić odrekao poverljivosti komunikacije, time što se braniocima obraćao preglasno.

Tokom svjedočenja RM-048, koje se, 18. februara, odvijalo iza zatvorenih vrata, sudije su, inače, Mladića odstranile iz sudnice, čulo se tokom iskaza Sokole i Karal.

Predsjedavajući sudija Alfons Ori precizirao je, na kraju današnjeg zasjedanja, da očekuje da će tužilaštvo izvođenje dokaza protiv Mladića završiti u novembru.

Po spisku koje je tužilaštvo objavilo, ostaje da se sasluša još 12 svjedoka, vjećinom vještaka. Dokazni postupak tužilaštva, međutim, biće zvanično proglašen završenim tek početkom januara iduće godine, pošto sudije odluče o preostalim podnescima i dokumentima.

Prema planu raspravnog vijeća, kako je rekao sudija Ori, rasprava o Mladićevom zahtjevu za oslobađanje na polovini suđenja - ako ga odbrana bude podnijela - biće održana "krajem januara ili početkom februara" 2014.

Odbrana bi, otprilike u isto vrijeme, trebalo da bude spremna da započne izvođenje svojih dokaza, naznačio je predsjedavajući sudija.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra, iskazom sljedećeg svjedoka optužbe.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (70) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE