• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo: Jašarević je terorista

Tužilaštvo BiH ističe da je dokazalo da je Jašarević počinio krivično djelo terorizma.

 Tužilaštvo: Jašarević je terorista Izvor: MONDO

Na ponovljenom suđenju Mevlidu Jašareviću, Tužilaštvo BiH u završnoj reklo da je "van svake razumne sumnje" dokazalo da je Jašarević počinio krivično delo terorizma, s direktnim predumišljajem.

Svi izneseni dokazi u prvostepenom suđenju za napad na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, u kome je Jašarević bio osuđen na 18 godina zatvora, a Tužilaštvo tražilo veću kaznu, pokazuju da je Jašarević počinio krivično djelo terorizma sa direktnim predumišljajem, rekao je tužilac Dubravko Čampara.

Materijalni dokazi koji su prezentirani tokom suđenja dokazuju, tvrdi Čampara, da je Jašarević napad na Ambasadu SAD planirao duže vrijeme.

On je podsjetio da je Jašarević 28. oktobra 2011. godine ispalio najmanje 105 metaka, ranio policajca Mirsada Velića nanoseći mu dvije teške prostrelne rane, uplašio građane glavnog grada BiH i narušio ugled države.

Tužilac je osporio tezu odbrane da su Velića mogli da rane i sami policajci. Naveo je i da je optuženi imao dvije puške, od kojih jednu "za rezervu".

On je podsjetio i na videoporuke koje je Jašarević ostavio, a koje je trebalo da budu objavljene naknadno. U njima je naveo i razloge zbog kojih je učinio ovo krivično djelo, a govorio je u Gornjoj Maoči, stecištu vehabija, gdje je i sam živio neposredno uoči napada.

Tužilaštvo BiH kao olakšavajuću okolnost uzelo je činjenicu da je Jašarević relativno mlad čovjek, a kao otežavajuće raniju osuđivanost, činjenicu da se nije izvinio zbog tog čina ni građanima ni policajcu Veliću kao i njegovo nepoštovanje institucija BiH.

Sud je odredio da odbrana svoje završne reči iznese 13. novembra, a advokat Jašarevića Senad Dupovac rekao je novinarima da će negirati krivično djelo terorizma i naglasiti da se radi o ugrožavanju osoba pod međunarodno-pravnom zaštitom.

Inače, na prošlom ročištu, 14. oktobra, Jašarević se u sudnici pojavio obrijane brade i tada je advokat Dupovac potvrdio da je njegov branjenik izašao iz vehabijskog pokreta.

Advokat je danas zamjerio što Tužilaštvo to nije ni spomenulo, prenijeli su lokalni mediji.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE