• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svečano otvorena zgrada banjalučkog FPN-a

Zgrada Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci danas je svečano otvorena u prisustvu mnogih zvanica iz akademskog i političkog života RS.

 Svečano otvorena zgrada banjalučkog FPN-a Izvor: MONDO

U ovaj prostor uloženo je 6.150.000 KM, a fakultet se prostire na 5.000 kvadratnih metara. Do sada je FPN bio podstanar Filozofskog fakulteta, a služio se prostorima skoro svih ostalih članica banjalučkog Univerziteta, što je znatno otežavalo nastavni proces. Prilikom otvaranja novog prostora za rad, dekan Fakulteta političkih nauka Nenad Kecmanović prisjetio se nekadašnjih uslova.

„Nastava se odvijala u popodnevnim i večernjim časovima, kada su matični fakulteti mogli da nam ustupe svoje prostorije. Ne znam je li komplikovanije bilo napraviti raspored ili ga realizovati. Studenti su više vremena provodili hodajući, često po kiši i snijegu, između više od deset lokacija, nego na nastavi. Ipak je sve nekako funkcionisalo“, rekao je on, i dodao da se fakultet čak i u takvim okolnostima mogao pohvaliti mnogih naučnim i pedagoškim aktivnostima.

Tadašnje trogodišnje studije prelicencirane su u četvorogodišnje, osnovan je prvi časopis za političke nauke u Republici Srpskoj „Politeja“, uvedena elektronska studentska služba, organizovana Diplomatsku akademiju, sklopljeni su ugovori sa beogradskim Institutom za međunarodnu politiku i privredu i moskovskom Diplomatskom akademijom, te registrovan fakultetski Institut za društvene nauke.

Kecmanović je naglasio i da zgrada sama po sebi ne znači mnogo, ukoliko nema unutrašnje sadržaje.

„Ovo je prvi fakultet u kampusu koji u potpunosti odgovara bolonjskim standardima vezanim za kvadraturu po broju studenata, elektronsku učionicu, biblioteku i slično. Važan je i broj prostorija a ne samo kvadratura. Vrsta rada u malim grupama zahtijeva drugačiju vrstu prostora, da se razlikuje od onih klasičnih fakulteta. To bi bila posebna vrijednost ovog objekta, u odnosu na ono što imaju drugi fakulteti.“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će izgradnja zgrade ovog fakulteta biti značajna ne samo za obrazovanje i nauku, nego i za predstavljanje Republike Srpske i Banjaluke u svijetu.

Dodik je u obraćanju rekao da je ponosan na sve što je u prethodnom periodu uloženo i učinjeno u obrazovanju Republike Srpske, te da gradnja zgrade Fakulteta političkih nauka predstavlja veliki uspjeh.

"Društvo koje hoće da pokaže svoj obraz mora da to učini kroz sistem obrazovanja", istakao je Dodik, najavljujući nova ulaganja u oblast obrazovanja u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, u visokom obrazovanju Srpske neophodan je dalji rad na jačanju sistema kvaliteta i konkuretnosti diploma na tržištu rada u regionu.

On je dodao da javni univerziteti imaju posebnu odgovornost u kreiranju kriterijuma i školovanja kadrova, u vrijeme kada postoje pojedini privatni fakulteti koji "liferuju" kadar bez dovoljno znanja.

Sreću i uspjeh u daljem radu u novim prostorijama profesorima i studentima Fakulteta političkih nauka poželio je rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić.

U novim prostorijama radiće 1.400 studenata, 64 profesora i 28 asistenata. Oprema za rad u zgradi koštala je 500.000 KM.

Svečanosti povodom otvaranja nove zgrade Fakulteta političkih nauka prisustvovali su i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Srpske Emil Vlajki, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, ministri u Vladi Srpske, dekani, profesori i studenti Univerziteta u Banjaluci, te gosti iz javnog i političkog života Srpske.
Na svečanosti, koja je upriličena u novoopremljenom amfiteatru Fakulteta, prikazan je i film o Fakultetu političkih nauka, a najzaslužnijima za izgradnju zgrade uručene su plakete i zahvalnice Fakulteta.

(MONDO/Agencije, foto: eTrafika.net)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE