• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević:Građani će ispaštati zbog Gligorića

Zbog nerada bivšeg direktora ispaštaće i građani i sama Geodetska uprava, izjavio VD direktora Geodetske uprave Mladen Kovačević

 Kovačević:Građani će ispaštati zbog Gligorića Izvor: MONDO

VD direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Mladen Kovačević smatra da će u ovoj ustanovi biti veoma teško srediti stanje nakon bivšeg direktora Tihomira Gligorića.

On smatra da će, "zbog nerada bivšeg direktora, ispaštati i građani i sama Geodetska uprava".

"Zbog nenamjenskog trošenja sredstava bio je ugrožen plan provođenja Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske. Implementacija tog zakona nije ni počela, osim u jednom pilot projektu, koji se odnosi na opštinu Čelinac", rekao je Kovačević za "Nezavisne novine".

On kaže da primjena nije mogla da počne, jer još nije u funkciji softver, koji je koštao dva miliona KM.

"Plan implementacije ovog zakona je pet godina, a s obzirom da smo već izgubili 18 mjeseci, očigledno je da će biti ugrožen", naveo je Kovačević.

On je istakao da je bivše rukovodstvo, osim kupovine softvera, sklopilo ugovor o njegovom održavanju, što će Upravu košta dodatnih 550.000 KM godišnje.

"Prethodni menadžment je, sa istom firmom koja je pravila softver, sklopio i ugovor o održavanju. Ugovor je bio obavezujući da će softver biti završen za 12 mjeseci",kaže Kovačević.

On je dodao da je po isteku tih 12 mjeseci, prethodni direktor napravio još četiri aneksa ugovora po šest mjeseci, tako da razvijanje softvera traje duže od tri godine i do sada je koštala više od tri miliona KM.

"Za prošlu godinu imamo devet negativnih preporuka revizora, te još tri iz 2011. godine, koje još nisu otklonjene. Najveći propusti bili su u javnim nabavkama, a tu je i tužba preduzeća `Geoinženjering`, čiji je iznos 3,9 miliona KM", naveo je Kovačević.

On smatra da je nevjerovatno da ta tužba uopšte nije bila evidentirana u prošloj godini, te da je bivši direktor izjavio da je bila "u ladici kod nekog mladog referenta".

Deurić: Gligorić mora da objasni gdje je potrošeno 80 miliona KM

Bivši direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomir Gligorić mora da odgovori gdje je potrošeno 80 miliona KM namjenskih sredstava za premjer i osnivanje katastra nepokretnosti, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za drugostepeni postupak u sektoru za imovinsko-pravne odnose u Republičkoj upravi Aleksandar Deurić.

Deurić je naglasio da mora biti utvrđeno šta je Republička uprava dobila kao proizvod od 2007. do 2013. godine, kada je potrošeno 80 miliona KM. On je ocijenio da je taj novac "bačen na raznorazne revizije planova, preambulacije i zloupotrebu položaja".

"Glavna služba za reviziju javnog sektora i geodetska preduzeća širom Srpske godinama su upozorava na nezakonito trošenje namjenskih sredstava. Ova preduzeća su, zbog Gligorićevih postupaka i monopola firme njegovog kuma, bila prisiljeni da otpuste veliki broj zaposlenih", istakao je Deurić.

On je dodao da sada te geodetske kuće podnose krivične prijave protiv Gligorića.

"Sada je bivšeg direktora strah da će da na svjetlo dana da isplivaju raznorazne prljave radnje, trošenje namjenskih sredstava putem ugovora, tendera, rješenja, komisija i preko privatnih geodetskih kuća", rekao je Deurić Srni, dodavši da radnici nisu imali nikakvog uvida u trošenje tih sredstava.

On je naglasio da "Gligorić, koji je ogrezao u kriminalu, koristi djecu Dječijeg doma 'Rada Vranješević' da se pojavi u javnosti kroz spor o vraćanju zemljišta ove ustanove prethodnom vlasniku".

"Prvostepeno rješenje u tom slučaju, koje je donijela Područna jedinica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Banjaluka, potvrdili su i Okružni i Vrhovni sud. I pored toga, Gligorić, koji zaista ne zna mnogo o ovoj materiji, manipuliše u javnosti svojim izjavama", objasnio je Deurić.

On je naglasio da je Gligorić pokazao da je sklon manipulacijama i lažima, te pozvao istražne organe u Srpskoj da provjere svaki dokument u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Komentarišući Gligorićeve tvrdnje da je "Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske tajkunski", Deurić je podsjetio da se bivši direktor kleo u taj isti zakon.

"Odgovorno tvrdim da je taj zakon odličan. On je sličan zakonu Republike Srbije, a o njegovom kvalitetu dovoljno govori podatak da Federacija BiH donosi zakon po ugledu na nas", naveo je Deurić.

On je naglasio da Gligorić mafijaškim naziva i Zakon o građevinskom zemljištu, iako je taj zakon nametnuo visoki predstavnik, koji je odredio da se izvrši denacionalizacija.

"To samo govori da Gligorić posljednjih dana ne zna o čemu priča u svojim medijskim nastupima", ocijenio je Deurić.

On je naveo da bi Gligorić, prije nego što je iznio optužbe na račun svog bivšeg preduzeća, morao znati da Republička uprava nema nikakve veze sa predmetima "Autoprevoza" i Poljoprivredne škole u Banjaluci.

"Naime, Osnovni sud u Banjaluci - Zemljišno-knjižno odjeljenje je, kroz provedeni postupak, izvršilo pretvaranje prava korišćenja, upravljanja i raspolaganja ODP 'Autoprevoza' u svojinu 'Autoprevoza', s čim Republička uprava nema ništa", objasnio je Deurić, dodavši da je Osnovni sud riješio i pitanje Poljoprivredne škole.

On je naveo i da je Gligorić u sedam godina mandata rukovodioce privremeno raspoređivao na određena mjesta, kako bi imao uticaj na radnike Područne jedinice Banjaluka, koji su ga morali slušati, u suprotnom bi neposlušne brzo raspoređivao po cijeloj Republici Srpskoj.

"Pojedini zaposleni u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove upozoravali su Gligorića na njegove nezakonite radnje, nakog čega su proglašavani članovima 'zemljišno-knjižne' mafije i bili podvrgnuti različitim metodama mobinga", istakao je Deurić.

On je pozvao Gligorića da se pred javnošću suoče i sukobe argumente, umjesto da mafijašima naziva ljude koji više od 20 godina uredno rade svoj posao.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE