• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Dok je Srpske, slaviće se 9.januar

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se Dan i krsna slava Republike Srpske 9. januar slaviti dok god Srpska postoji.

 Dodik: Dok je Srpske, slaviće se 9.januar  Izvor: MONDO

Komentarišući odluku Venecijanske komisije Savjeta Evrope, Dodik je rekao da oni koji se osjećaju ugroženi zbog obilježavanja tog praznika ne moraju ni da ga slave.

On je dodao da će se 9. januar slaviti šta god da Ustavni sud BiH odluči i da na dnevni red Narodne skupštine Republke Srpske neće doći relevantne izmjene zakona koje bi ukinule ovaj praznik.

"Ne mogu nam to uzeti! Nećemo ništa promijeniti u tom pogledu", poručio je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, netačnost procjene Venecijanske komisije potvrđuje i činjenica da godinama na proslavu Dana Republke dolaze predstavnici hrvatskog naroda i da to niko ne brani ni Bošnjacima.

"Čak bismo bili počastvovani da dođu predstavnici bošnjačkog naroda, a ako oni neće sigurno ih nećemo ničim povrijediti. Ali ako žele da nam uzmu Dan Republike, neka računaju da to ne mogu", naglasio je Dodik.

Evropski odbor za demokratiju kroz pravo, poznatiji kao Venecijanska komisija, usvojio je mišljenje o usklađenosti izbora Dana Republike Srpske sa antidiskriminatorskim standardima Savjeta Evrope, odnosno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Zahtjev za mišljenje o ovom pitanju, uputio je Ustavni sud BiH 20. juna u vezi sa ocjenom ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske, po apelaciji koju je podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE