• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U instititucijama BiH preko 22.000 zaposlenih

Broj zaposlenih u 75 državnih institucija u BiH premašio je 22.000. Formirana komisija koja treba da preispita ogromni birokratski aparat.

 U instititucijama BiH preko 22.000 zaposlenih Izvor: MONDO

Portparolka Ministarstva pravde BiH Marina Bakić rekla je da će Komisija za analizu radnih mjesta u narednom periodu detaljno preispitati pozicije u institucijama BiH u skladu s propisanim
kriterijumima i dati prijedloge o razvrstavanju radnih mjesta, s detaljnim opisom poslova.

Početak rada Komisije prvi je korak ka realizaciji odluke Savjeta ministara BiH iz marta ove godine, čiji je krajnji cilj da se uvede kontrola u oblast zapošljavanja na teret budžeta.

"Cilj je, prije svega, da poslovi na određenim radnim mjestima budu usklađeni s primanjima i to ujednačeno u svim državnim institucijama. Nakon pojedinačnih analiza, komisija će dati prijedlog,
a institucije imaju rok od godinu dana da usklade svoje interne pravilnike s ovim preporukama", rekla je Bakić za današnji Dnevni avaz.

Ogromni birokratski aparat u BiH nosi epitet najglomaznijeg u Evropi, a svake godine povećava se broj zaposlenih u državnim isntitucijama.

U BiH 4.533 osobe imaju status državnog službenika, 3.795 osoba ima status namještenika, 3.332 su zaposleni policijski službenici, a 9.758 osoba zaposleno je u Oružanim snagama BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE