• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lutka bez glave u društvu Jelene Topić

Jelena Topić, koja je postala regionalna atrakcija zbog cjelodnevnog stajanja i konstantnog ćutanja, dobila je "društvo" - lutku bez glave.

 Lutka bez glave u društvu Jelene Topić Izvor: MONDO

Dvadesetšestogodišnja Prijedorčanka je zainteresovala mnoge. Ona stoji svaki dan od devet do jedan na gradskom trgu u Prijedoru. Ćuti, najčešće zatvorenih očiju ili gleda u jednu tačku. Prolaznici kažu da je niko nije vidio ni vodu da pije.

Za neke je njen performans gubljenje vremena, glupost, dok drugi kažu da je stajanje i ćutanje umjetnički performans. Jelena još nije rekla zbog čega svaki dan, bilo sunce ili kiša, nepomično stoji na kutiji i ćuti kao kip. Jedini način komunikacije su poruke koje ostavlja pored sebe.

Neke od poruka proteklih dana bile su „Glasno ćutim“, „Ovo je moj rodni grad, jadna ne bila“, „Ima li ko da me oženi?“, „Kupila šljive i muzla krave“, „Da uđem u parti - ju?“, „Isključena“, „Umorna sam i osjećam se loše“, „Danas ne znam šta da napišem“ i druge. U utorak je na kutiji ostavila poruku „Fali mi društvo“.

"Upravo je u njenom ćutanju poenta. Možda stoji i šuti jer ne može da se zaposli. Sa dva fakulteta i poznavanjem četiri strana jezika. U zemlji u kojoj je 'normalno' da ljudi sa fakultetima sjede kući, rade u prodavnici ili šetaju tuđe kućne ljubimce za bizarnu dnevnicu", kaže za portal "Diskriminacija.ba" Milica Pralica, aktivista Oštre nule iz Banjaluke i dodaje da u BiH možeš da se zaposliš ako imaš partijsku knjižicu, ako si kupio diplomu ili si dijete tajkuna.

„Misija“ mlade Prijedorčanke pojedine je duboko ganula i dovela do suza, prenose "Novosti".

“Vrlo mi je teško gledati ovu djevojku. Ko bi stajao ovoliko dana iz radosti, sigurno je to nekakvo nezadovoljstvo. Ja svaki dan prolazim pored nje, pa stanem da joj malo pravim društvo. Mene je ovo sve duboko dirnulo. Sjećam se nje kada je bila dijete, znam je iz viđenja, zato mi je nekako još teže kada je vidim kako ovako stoji. Sigurno to ne radi zato što joj je dobro“, kaže Prijedorčanka Senka Spasojević.

Niko tačno ne zna zbog čega Jelena stoji i ćuti, a njeni prijatelji i rodbina ne žele komentarisati ništa prije nje. Kada će javnosti otkriti motiv ili motive ovog neobičnog performansa, Jelena najbolje zna - kada za to dođe vrijeme.

Topićeva je student Akademije umjetnosti, a ima i diplomu Ekonomskog fakulteta.

(MONDO, foto: Večernje novosti)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE