• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uprava UIO: Nismo kriminalci!

Predstavnici rukovodstva Uprave za indirektno oporezivanje BiH izjavili da nisu saučesnici u kriminalitetu bivšeg direktora Uprave Kemala Čauševića.

 Uprava UIO: Nismo kriminalci! Izvor: MONDO

Predstavnici sadašnjeg rukovodstva Uprave za indirektno oporezivanje BiH rekli su pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba, te ukupnog stanja u UIO, da nisu saučesnici u kriminalitetu bivšeg direktora Uprave Kemala Čauševića. Istražna komisija saslušala je danas rukovodstvo UIO, sa direktorom Mirom DŽakulom na čelu.

Iako su osnova za ispitivanje trebalo da budu izvještaji Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, Tužilaštva BiH, Suda BiH i UIO, članovima istražne komisije dostavljen je samo materijal Sipe u kojima se navodi da je ova policijska agencija podnijela više izvještaja o krivičnim djelima Tužilaštvu BiH, a u kojima se određeni subjekti u UIO sumnjiče da su oštetili državu za više desetina miliona KM.

"Informacija o postupcima i presudama Suda BiH prema UIO BiH nije nam dostavljena uz pojašnjenja da ne vode takvu krivičnu evidenciju. Izvještaj Tužilaštva BiH koji je ključan za razgovor nije nam došao. Ovo je nekorektan akt predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso, a ćutanje Suda i Tužilaštva BiH u ovim slučajevima može biti veoma opasno", rekao je predsjedavajući Komisije Drago Kalabić.

Odgovarajući na pitanje člana Komisije Mladena Bosića zašto se bilježi pad prihoda od indirektnih poreza, zašto je kriminalizovana slika UIO u javnosti i prikazuje se da postoji veliki broj kriminalizovanih službenika i visok stepen korupcije, Džakula je odgovorio da za takve optužbe u javnosti nema zvaničnih dokaza.

Prema njegovim riječima, UIO je najbolja institucija BiH koja konstantno bilježi rast prihoda, a sve akcije na procesuiranju eventualnih nepravilnosti i zloupotreba pokrenula je sama Uprava.

Džakula se ogradio od bilo kakve povezanosti sa bivšim direktorom UIO Kemalom Čauševiće koji se sumnjiči za pronevjeru višemilionskih iznosa, navodeći da je nakon stupanja na dužnost u kraćem periodu uspio da poveća prihode UIO za 347 miliona KM kao rezultat velikog napora i da se to ne može dovoditi u vezu sa bilo kakvim radnjama bivšeg direktora.

Navodeći da je do sada doneseno oko 130 presuda i podignuto 90 optužnica prema zaposlenicima UIO, član komisije Ismeta Dervoz istakla je da od 2011. UIO bilježi nevjerovatan pad prihoda, te upitala zašto Uprava ne može se naplatiti dugovanja od 350 miliona KM.

Džakula je odgovorio da je u 2011. godini zabilježeno 193 miliona KM više neto prihoda nego u 2010, a da je trend rasta nastavljen i u 2012.

"Provodimo jednako zakon i prema privatnim i državnim preduzećima, nema povlaštenih. Nijedna institucija koja nas kontroliše i vrši reviziju u radu nije imala osnova za postojanje sumnje da je počinjeno neko krivično djelo. Svi koji su dobili sudska rješenja da budu vraćeni na posao, a ranije su otpušteni iz Uprave, vraćeni su na posao", rekao je on.

Odgovarajući na Kalabićevo pitanje da li je Sedinet Karić, koji je osumnjičen za organizovani kriminal u vezi sa carinskim prevarama, utajom poreza i pranjem novca, upravljao nekim sistemima UIO iz zatvora, iz rukovodstva UIO su odgovorili da nemaju takve informacije.

Odgovarajući na optužbe predsjednika Sindikata UIO Mehmedalije Osmića o zloupotrebama u UIO, predstavnici Uprave naveli su da Osmić na taj način manipuliše javnošću i da želi da sebe promoviše u medijskim istupima.

Naredna sjednica istražne komisije biće zakazana nakon što joj budu dostavljeni traženi izvještaji nadležnih institucija BiH.

Istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba, te ukupnog stanja u UIO formirana je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a u ovom domu.

Komisija ima zadatak da, koristeći sve raspoložive podatke, informacije i saznanja, utvrdi stanje u vezi sa dosadašnjim radom UIO i ustanovi eventualne zloupotrebe i nepravilnosti u njenom radu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE