• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Planiraju da zasade milion sadnica

Volonterska akcija sadnje drveća „Let's do it - milion sadnica za 1 dan“, biće provedena danas u više od 80 opština cijele BiH.

 Planiraju da zasade milion sadnica Izvor: MONDO

Ideja za akciju „Let's do it - milion sadnica za 1 dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava zemlje.

Glavni ciljevi akcije su: zasaditi 1.000.000 sadnica drveća; osigurati učešće najmanje 20.000 volontera; podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema, prenosi Fena.

Nosioci projekta su udruženja građana „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke.

Šumska privredna društva iz Federacije BiH i Republike Srpske će osim nabavke cjelokupnog sadnog materijala koordinirati akcijom, te će nakon sadnje preuzeti brigu o zasađenim površinama.

Važnost realizacije akcije „Let's do it-milion sadnica za 1 dan“ prepoznala je i međunarodna organizacija UN, koja je svojim programom UN volontera podržala projekt, a simoblika akcije je u tome da će biti provedena upravo 24. oktobra - na Dan UN-a.

Šume i šumska zemljišta u BiH rasprostiru se na površini od oko 2.709.800 ha, što čini 53 posto površine države. U državnom vlasništvu (Federacija BiH i Republika Srpska) je oko 2.186.300 ha ili 81 posto a u privatnom vlasništvu 523.500 ha ili 19 posto. Neobraslo šumsko zemljište zauzima oko 500.100 ha ili 18,5 posto, od čega je sposobno za pošumljavanje oko 392.300 ha, a nepodesno za pošumljavanje oko 163.147 ha.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE