• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sukob SDA i SDP zbog SDS-a

Rasprava o inicijativi Kluba poslanika SNSD o smjeni kadra SDS-a u Savjetu ministara BiH izazvala je oštru raspravu između poslanika SDA i SDP BiH.

 Sukob SDA i SDP zbog SDS-a Izvor: MONDO

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Saša Magazinović rekao je da SDA jedini brani SDS i nastupa kao njegov advokat.

"Posljednji put kad su advokatisali jedni za druge, to se tragično završilo milionima raseljenih", rekao je Magazinović.

On je sa SDA saglasan samo u stavu da je neprihvatljivo obrazloženje SNSD-a da se smjena kadra SDS-a traži, jer se nije dovoljno zalagao za Republiku Srpsku.

"To ne može biti razlog za smjenu ministra. Očigledno je riječ o obrazloženju za biračko tijelo za koje se bore SNSD i SDS. Takvo obrazloženje je za dnevnopolitičke potrebe i više markentinško nego suštinsko", rekao je Magazinović.

On kaže da je suština da u Republici Srpskoj postoji politički sukob između SNSD-a i SDS-a, koji "prijeti da se prelije u institucije BiH i paralizuje ih".

"Mi taj luksuz ne možemo dozvoliti", naglasio je Magazinović i dodao da se parlament danas izjašnjava da li je za SDS koji je organizovao doček Momčilu Krajišniku i SNSD-u koji, kako je rekao, maše referendumom.

Navodeći da se danas glasa protiv ili za blokadu institucija BiH, Magazinović nije precizirao kako će poslanici SDP glasati o smjeni kadra SDS-a.

Magazinoviću je replicirao šef Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić, ocijenivši da je BiH "danas talac dva čovjeka - Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije koji pokušava da bude Dodik".

Prema njegovim riječima, smjena kadra SDS-a rezultat je borbe lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije da ostane na mjestu ministra inostranih poslova BiH.

Sarajlić je upitao ko će biti sljedeća žrtva, te zašto se Dodik i Lagumdžija ne dogovore o napretku BiH, već samo o smjenama i hapšenjima.

"Tvrdim da će Lagumdžija da bi sačuvao svoju poziciju dati Dodiku sve - dogovoriće se o podjeli sredstava `Elektroprenosa` da bi se krpili entitetski budžeti i uvođenju italijanskog partnera na srednju Drinu, čemu je Šarović smetnja i zbog čega ga danas ovdje smjenjuju", rekao je Sarajlić i dodao da je "sva kriza u zadnje tri godine zbog Dodika i Lagumdžije".

Odgovarajući na ove optužbe na račun SDP-a, Magazinović je rekao da je svako partnerstvo dobro sve dok nema za posljedicu raseljene ljude.

"Nije važno ko je pozicija, a ko opozicija. To su promjenjive kategorije. Važan je pristup, da se stvari pomjere sa mrtve tačke", zaključio je Magazinović.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić ocijenila je da će vladavina SDA ostati upisana crnim slovima, između ostalog zbog blokade donošenja ključnih zakona za BiH poput zakona o popisu stanovništva, matičnom broju i državljanstvu.

Ona je dodala da se posljedice u ministarstvima odbrane i bezbjednost, na čijem su čelu godinama bili kadrovi SDA, ne može lako ispraviti.

Šef Kluba poslanika SNSD Drago Kalabić zamjerio je poslanicima SDA što govore da su vladajuće stranke odgovorne za loše stanje u BiH, a ne dozvoljavaju im da kao većina pokušaju da nešto promijene kad ne valja.

Kalabić je poručio strankama iz Federacije BiH da je Republika Srpska stabilna i da nikome neće priuštiti žestok sukob unutar Srpske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE