• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament BiH smijenio kadrove SDS-a

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio o smjeni kadra SDS-a, Mirka Šarovića, Mirka Okolića i Radmile Mitrović.

 Parlament BiH smijenio kadrove SDS-a Izvor: MONDO

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH donio je odluku o smjeni kadra SDS-a - ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane BiH Mirka Okolića i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović.
Za smjenu su glasala 23 poslanika, 13 je bilo protiv, dok su tri bila uzdržana.

Iz FBiH za smjenu je glasalo 14 poslanika iz SDP-a, SBB-a i HDZ-a BiH, a iz Srpske devet poslanika iz SNSD-a i DNS-a.

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu dostavio je 18. septembra predsjedavajućem Doma Denisu Bećiroviću inicijativu za rekonstrukciju Savjeta ministara BiH, smjenom članova iz SDS-a.

"Klub poslanika SNSD-a smatra da ima opravdane razloge za smjenu ovih članova Savjeta ministara BiH zbog neispunjenja programa, planova i obaveza preuzetih stupanjem na dužnost, kao i narušavanja međustranačkih dogovora koji su i doveli do njihovog imenovanja i nedovoljnog zastupanja interesa Republike Srpske u institucijama BiH", navodi se u inicijativi koju je potpisao predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić.

U inicijativi se dodaje da Klub poslanika SNSD-a preuzima odgovornost za zastupanje Republike Srpske u institucijama BiH u punom kapacitetu, jer se zajednički nastup sa SDS-om nije pokazao optimalnim i efikasnim.

Mirko Šarović je rekao da je "to samo prvo poluvrijeme" i da predstoji "vrlo uzbudljivih 10-15 dana do sjednice Doma naroda".
"Vidjećemo da li je sve ovo urađeno u skladu sa zakonom, bez namjere da stvari politizujemo ili problematizujemo da bi ostali u Savjetu ministara BiH. Bilo je stvari koje su problematične i ukoliko ocijenimo da su nezakonite, preduzećemo odgovarajuće korake", rekao je Šarović nakon glasanja.

Šarović je dodao da je on ministar dok je SDS u većini. "Onog trenutka kada SDS ne bude u većini, zašto bih i ja bio ministar u Savjetu ministara BiH", kaže on.

Prije glasanja o njegovoj smjeni, Šarović se obratio poslanicima i tom prilikom istakao da je inicijativa za njegovu smjenu zakonita i da nema potrebe da SDS bude u većini ako za to nema volje drugih pet stranaka.

On je rekao da za njega nije bilo razlike u saradnji sa pozicijom i opozicijom, te da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ispunilo 88 odsto svojih zadataka i da prvi put, nakon više godina, ima pozitivno revizorsko mišljenje.

"Stoji u potpunosti iza Izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH i smatram da je to jedan od najboljih zakona koji je donesen u posljednjih nekoliko godina", rekao je Šarović.

Kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande primio je 19. septembra inicijativu Kluba poslanika SNSD-a za rekonstrukciju Savjeta ministara BiH koju je dostavio predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH smijenio je danas i sekretara ovog doma Bojana Ninkovića iz SDS-a, nakon čega je donesena odluka da sjednica bude nastavljena u ponedjeljak, 28. oktobra.
Za smjenu su glasala 22 poslanika, 10 je bilo protiv smjene, a tri su bila uzdržana.

Sve tačke dnevnog reda, koje su trebale uslijediti nakon razmatranja smjene kadrova SDS-a u Savjetu ministara, odgođene su, osim ratifikovanja više međudržavnih ugovora i sporazuma koje je Predstavnički dom danas ratifikovao.

Drugi krug glasanja o Ugovoru BiH i Hrvatske o graničnim prelazima odgođen je za narednu sjednicu.

Ninković je smijenjen u okviru smjene ministra i zamjenika ministara iz SDS-a, s obzirom da je pozicija sekretara Predstavničkog doma u okviru ranijeg koalicionog sporazuma SNSD-SDS pripala SDS-u.

Glasanju o smjeni prethodila je kraća rasprava poslanika SNSD-a i SDS-a o dosadašnjem odnosu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i smijenjenog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Poslanici SNSD-a smatraju da je izbor Šarovića na mjesto ministra greška koju Dodik nije trebalo da dozvoli, a "niskim udarcem" smatraju i to da je Šarović juče u javnosti nazvao Dodika "trgovcem“.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković izjavio da je time završena SDS-ova borba za fotelje.
"Ovdje je bilo riječi o borbi za fotelje, a ne o političkoj borbi“, izjavio je Živković nakon glasanja.

On je rekao da je završena "paranoidna i neprirodna situacija da SDS bude opozicija u Republici Srpskoj, a da na nivou BiH uzima sva radna mjesta koja su na raspolaganju".

"Mi smo naivno vjerovali da možemo da branimo zajednički interes na osnovu neke platforme. Lično sam smatrao da ta platforma nije bila potrebna. Oni su je zloupotrijebili samo za radna mjesta", istakao je Živković.

On je naglasio da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović bio dobar ministar za BiH, ali loš za Republiku Srpsku.

"Nesporno je da je prenesena nadležnost iz Parlamentarne skupštine BiH na Savjet ministara gdje kratkovida pamet SDS-a nije mogla da shvati da nakon idućih izbora to mjesto neće biti ni SDS-a, ni SNSD-a, niti bilo koga iz Republike Srpske i da su ti interesi nepovratno izgubljeni", naglasio je Živković.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE