• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučani pali na testu humanosti

Od oko stotinu Banjalučana, koji su naišli pored sugrađanina kojem je "pozlilo" nasred ulice, samo četvoro njih mu je ponudilo pomoć.

 Banjalučani pali na testu humanosti Izvor: MONDO

"Nezavisne novine" su, uz pomoć Bojana Kovačevića, glumca banjalučkog DIS pozorišta mladih, testirale humanost stanovnika grada na Vrbasu, ali su ovom mladiću, koji je glumio da ima malaksalost, nesvjesticu i jake bolove, tek četiri osobe prišle i upitale ga šta mu se dešava.

Ovaj svojevrsni “test humanosti” započet je u blizini Muzeja savremene umjetnosti RS, gdje je Kovačeviću "pozlilo", nakon čega se kao pokošen savio i simulirao bolove po kojim bi se naslutilo da će da se sruši na trotoar. Nije to zabrinulo prolaznike, već se ispostavilo da "sit gladnoga ne razumije", prenose “Nezavisne”.

Na nekoliko metara od glumca, mladić i djevojka poljubili su se, pozdravili te otišli. Još oko 20 osoba tuda je naišlo. I prošlo. Prvi mu je prišao sugrađanin koji je i odranije poznat po humanosti - Đuro Ožegović, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Banjaluka.
"Momak, šta ti je, jesi li dobro", upitao je Ožegović.

Nedaleko od insceniranog dramatičnog događaja, fotograf i novinar "Nezavisnih" bilježili su reakcije, a kada su Ožegoviću prišli i otkrili mu da je riječ o istraživanju, on je izjavio da nikada ne bi prošao pored čovjeka u ovakvim situacijama.

"Vidim, nije mu dobro i automatski sam prišao da mu pomognem. Pa, ja i na putu stanem i sklonim granu ili kamen da ne smeta vozačima. Zatečen sam time što su mnogi pored ovog mladića samo prošli", dodao je Ožegović.



Ubijeđeni da je u prvom dijelu eksperimenta sasvim slučajno zakazala humanost, preselilsu se kod semafora preko puta zgrade Administrativne službe grada Banjaluka, gdje se Kovačević bespomoćno uhvatio za stub.

Minuti prolaze. Pored njega je, pored ostalih, bila i mlađa djevojka, sa slušalicama u ušima. Pogledala ga je. Ali je reakcija izostala.

Ubrzo se na semaforu uključilo zeleno svjetlo. S obje strane saobraćajnice žurno su prelazili pješaci. Kao pored kipa, prošetali su pored Kovačevića. Ali, okreće se prema njemu najednom mlađi muškarac. Nailazi gotovo istovremeno i žena, koja takođe prilazi.

Kada su joj saopštili da je riječ o istraživanju, laknulo joj je. Rekla je da žuri i otišla. Drugi dobrotvor inače je tehničar u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Banjaluka. Zamolio je da mu ime ne objavljuju. Pozitivan publicitet mu, očigledno, nije bitan, ali mu je i te kako važno da pomogne drugima u nevolji.

"Gdje ću proći, a da ne pomognem čovjeku", kaže ovaj tehničar.

U nastavku ovog istraživanja glumac je došao do parka "Petar Kočić", gdje je zbog "bolova" doslovno legao na klupu. Tu nastupa nova nevjerica. Žena koja je sjedila pored njega, te vidjela da mu je loše, ustaje i odlazi. Otišli su i mnogi drugi, koji su pješačili i vidjeli mladića.

Nakon "smjene" brojnih lica, prišla mu je žena srednjih godina, žurnim korakom. Bila je preplašena. Upitala ga je da li ga boli glava ili stomak.

"Ma joj, djeco moja, i bolje je što je ovo istraživanje. Kad sam ga vidjela kako je legao, presjeklo me je. Računam, imam vode u tašnici, daću mu i vidjeti šta mu se desilo. Mladić odlično glumi! Svako ko ga je ugledao pomislio bi da je u nevolji", ističe ova Banjalučanka.



Ukoliko vas je sve ovo pogodilo i ako ste se zapitali kakvi smo to ljudi, tek slijedi najveće razočarenje. Sa glumcem je dogovoreno da se "sruši" pored zapadnog tranzita, na trotoaru uz koji neprestano prolaze vozila.

Ležao je nepomično, okrenut glavom prema asfaltu. Mnogo vozača pogledalo je u njegovom pravcu, ali je samo jedan od njih usporio automobil. Ali kočnicu do kraja nije stisnu. Nastavio je vožnju.

Bojanjem je utvrđeno - prošlo je više od 40 vozila. Međutim, telefon Službe hitne pomoći Banjaluka, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, nijednom nije zazvonio zbog mladića koji je ležao nepomičan. Glumac, nakon što je podvukao crtu, nije krio razočarenje.

"Ne daj bože da mi se desi nešto slično na ulici, umrijeću garant! Očigledno je da ljudi, dok ne osjete, dožive ili na kraju krajeva prožive problem - nemaju emocija, ne osjećaju ništa od toga", rekao je Kovačević.

(MONDO, Foto: Nezavisne novine)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE