• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Server: BiH političari ne žele u EU

U BiH ima mnogo političara koji nisu zainteresovani za evropski put, djelimično i zbog straha od aktiviranja borbe protiv korupcije.

 Server: BiH političari ne žele u EU Izvor: MONDO

Ovo je u razgovoru za današnji "Dnevni avaz" izjavio Danijel Server, američki analitičar i profesor na Univerzitetu "John Hopkins" u Vašingtonu.

Po njegovim riječima, postoje političari koji nisu istinski zainteresovani za Evropsku uniju (EU), a dijelom i zbog toga što, ako BiH ostvari napredak, slijedi ispunjavanje uslova iz poglavlja 22. i 23. pregovora s Unijom, koja zahtijevaju uspostavljanje pravne države i odlučni obračun s korupcijom i kriminalom, kakav je viđen, naprimjer, u Hrvatskoj.

Međutim, Server smatra da je provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić -Finci" teško političko pitanje koje se tiče odnosa snaga u BiH.

"Rješavanje problema 'Sejdić - Finci' poremetiće raspodjelu moći u BiH. Sadašnje snage odbijaju da budu oslabljene na bilo koji način. Stoga se i prijedlozi za implementaciju prave tako pažljivo da sadašnji centri moći barem zadrže svoj uticaj u državi, ako ga već ne mogu povećati", smatra Server.

Pri tome je, kako ističe, potpuno zanemarena suština provođenja presude, njen duh po kojem bi trebali svi građani biti jednaki pred zakonom.

"Političari pokušavaju samo ispuniti slovo zahtjeva EU i to je to", ističe Server, dodajući da mu nije jasno zašto predstavnici Republike Srpske odbijaju da prihvate indirektan izbor članova Predsjedništva BiH, čime bi mogla biti prevaziđena ova situacija.

Server je nedavno pohvalio odluku Evropske komisije da, režući finansijske fondove za pomoć BiH, uputi oštru poruku političarima da njihova nemogućnost dogovora neće ostati bez posljedica.

Na pitanje hoće li to doprijeti do odgovornih i postići efekt, Server odgovara da to zavisi ponajviše od šefa Delegacije EU u Sarajevu, Petera Sorensena.

"Hoće li to biti efikasno, zavisi od vještine Evropske unije da odluči o tome koje fondove uskratiti i kako iskoristiti pregovore o njihovom vraćanju. A to je Sorensenova odgovornost", kaže Server.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE