• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mostar i Travnik dobijaju "hrvatske" opštine

Nakon dogovora HDZ BiH i SDA o podjeli Mostara na dvije opštine, tom prijedlogu se pridružila i HSP.

 Mostar i Travnik dobijaju "hrvatske" opštine Izvor: MONDO

HSP se o tome odredila sinoć u Mostaru, a dogovor o podjeli Mostara i Travnika na dvije opštine ranije je potvrdila predsjednica Srednjebosanskog županijskog (SBŽ) odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara.

Ona je kazala da za podjelu Travnika na dvije opštine već postoji elaborat prema kojem će u jednoj od njih većinu predstavljati Hrvati.

''Stav HDZ-a BiH je da Mostar treba biti uređen kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u zemlji, ili da i u drugim opštinama ili gradovima možemo primjeniti rješenja iz Mostara. Na tom tragu, Travnik već ima i izrađen elaborat uspostave opštine s hrvatskom većinom. Ali, još je rano o tome govoriti detaljnije. Kroz dogovore o Mostaru, dogovaramo, naravno, i ustrojstvo Travnika na isti način'', izjavila je Bradara.

Ona je rekla da je dogovor da se ništa ne komentariše na tu temu dok se ne postigne konačni dogovor koji bi mogao biti postignut već u narednim danima.

Pregovori su toku i sva sporna pitanja su na stolu, rekla je Bradara.

''SDA i HDZ BiH su dogovorile da se u ove dve županije vlade ubuduće formiraju po sistemu ogledala. Tako bi ona ministarstva koja u HNŽ-u vode Hrvati, u SBŽ-u vodili Bošnjaci. Time bi se riješio problem dugotrajnog i redovnog iscrpljujućeg procesa formiranja vlasti u ovim županijama. Zajedno s tim izmjenama, sprovela bi se i presuda Ustavnoga suda BiH za Mostar", rekao je ranije sarajevskom "Oslobođenju" izvor iz GO HDZ BiH u Mostaru.

Ima, međutim, i mišljenja da ni Mostar ni Travnik ne bi trebalo da budu podijeljeni po nacionalnoj liniji.

Ustavni sud BiH je još 2011. godine presudio da je neophodno izjednačiti vrijednost glasa stanovnika Mostara, bez obzira u kom dijelu grada stanuju.

Sud je utvrdio da su neustavne odredbe Izbornog zakona BiH i Statuta Grada, prema kojima su se do sada iz šest gradskih područja birala po tri većnika jer spomenuta područja imaju drastično različiti broj birača.

Ustavni sud je naložio Parlamentu BiH da usvoji nova izborna pravila za Mostar, odnosno da izmijeni Izborni zakon BiH, a tek potom je Gradsko vijeće Mostara trebalo da donese odgovarajuće izmjene gradskog Statuta, ali se do danas nije dogodilo.

Predsjednik mostarskog odbora HSP-a Petar Milić kaže da je podjela Mostara na dvije opštine praktično relaksirajuće rješenje, jer će svaka nacija imati okvir za ostvarivanje i konzumaciju političkih prava.

Prema njegovim riječima središnom gradskom zonom bi direktno upravljala Gradska uprava, dok bi stanovnici tog dijela grada mogli da biraju u kojoj će opštini ostvarivati svoja biračka prava.

Segregacija na djelu

O podjelama na lijeve i desne, istočne i zapadne, i danas svjedoče paralelne institucije. Djeca idu u hrvatske i bošnjačke škole, Mostarci se liječe u dva medicinska centra, putuju sa dvije autobuske stanice. Imaju Mostarci i Pozorište i Kazalište.., a neretko se dešava da političari i vjerski službenici preko medija vode "rat" čiji je zapravo Mostar. Ono što se u Mostaru često navodi kao najočitiji primjer podjele jeste i zamjena stanova s jedne na drugu obalu rijeke. Mnogi su mislili da će obnavljanjem Starog mosta preko Neretve, koji je bio srušen u proteklom ratu, poteći med i mlijeko, ali se to, ipak, nije dogodilo tvrdi većina od više 80 odsto ispitanika u anketama koje se povremeno sprovode u javnosti upravo na ovu temu.

(MONDO/Tanjug, foto: Guliver/Getty Images/Marco Secchi Mostar)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE